Recensie: Various Artists – Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll

Commandment Four

 

Various Artists – Ten Commandments Of Rock ‘n’ Roll – Commandment Four
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Officieel luidt het 4e Gebod uit de 10 Geboden: Eert de Sabbat dag! Bij de rock & rollers is dit gebod echter veranderd in “Come On And Love Me” en dus gaan de dertig (!) nummers op deze rock & roll verzamelaar van het Atomicat label allemaal over de liefde, dan wel liefjes.

En zoals je van het Atomicat label gewend bent zijn bekende aretiesten flink vermengd met vreselijk obscure artiesten.

Zoals Tommy Jim Beam met zijn Four Filths die te horen is met het lekker ongepolijst pompende Little Jewel. Een nummer in de beste Eddie Cochran traditie.

Het is altijd lekker om de van “Suzie Q” bekende Dale Hawkins eens met iets anders te horen en Liza Jane is een wilde rocker met een garagerock geluid.

Phil Barclay is nog een voorbeeld van een onterecht obscuur gebleven artiest. Zijn Short Fat Ben klinkt rauw, pompend en spetterend.

Robert Luke Harshman is een singer-songwriter, die wellicht beter bekend is als Bobby Hart (schrijver van menige Monkees hit). Zijn Love Whatcha Doin’ To Me klinkt Buddy Holly-achtig maar dan op een energiek rockende manier.

My Woman van Burrie Manso is een schoolvoorbeeld van een primitieve rocker.

Conway Twitty is een bekende rock & roll (en later country) naam en zijn Hey Miss Ruby klinkt uiterst aanstekelijk.

De doo wop is ook vertegenwoordigd. The Flairs, waar Richard Berry lid van was, zijn te horen met het warm rockende Steppin’ OutMama Doll van Roy Teo is een pittige doo wop rocker.

Tussen al die mannen valt zangeres Priscilla Bowman op met haar luie blues I Ain’t Givin’ Up Nothin’.

Verdere hoogtepunten zijn de wilde garage rock & roll van Billy & Don in Rock A Bop A Lina, de swingende big band rhythm & blues van Bull Moose Jackson in If You Ain’t Lovin’ (You Ain’t Livin’), het wilde Jo Ann Jo Ann van Johnny Amelio en de p;ompende rhythm & blues van Little Willie John in Take My Love.

Heel opmerkelijk is de cover Buddy Holly’s Peggy Sue door de Canadees Jackie Walker, die klinkt alsof Buddy Holly ineens een vreselijke jeuk heeft.

Dertig nummers! En dat betekent dertig maal genieten!