Recensie: Dean Owens – The Burning Heart (The Desert Trilogy EP’s )

 

Dean Owens – The Burning Heart (The Desert Trilogy EP’s vol 1.)
Format: CD – Digital / Label: Continenetal Record Services
Release: 2021

Tekst: Roelof Passies

Wat een grote verrassing toen het bericht door kwam van de samenwerking tussen Dean Owens en Calexico. Dit verwacht je niet, maar als je goed luistert naar dit album dan begrijp je het volledig.

Dean Owens zal niet bij iedereen bekend zijn, daarom een korte introductie. Dean Owens komt uit Edinburgh, Schotland,  maar leeft voor een groot deel van zijn tijd in Nashville. Hij musiceert al sinds 1996 en heeft 7 studio albums op zijn naam staan.

Zijn laatste album ‘Southern Wind’ is een pareltje.  Volgens Bob Harris, muziekpresentator bij de BBC, is hij “One of Scotland’s best troubadours”.

De band Calexico heeft inmiddels wereldfaam opgebouwd met hun heel eigen en specifieke “desert noir” muziek. Kenmerkend voor de muziek zijn de gortdroge drums en percussion  van John Convertino, de trillende  Latino  Border Rock en de sfeer uit de films van Ennio Morricone.

Op dit album staan helaas maar vier nummers, maar er komen in de loop van dit jaar nog meerdere EP’s uit. Ook zullen enkele nummers verschijnen op het nieuwe album ‘Sinners Shrine’ van Dean Owens later dit jaar.

Zoals gezegd maar vier nummers. Het eerste nummer heet New Mexico en hier komt alles van Dean Owens en Calexico samen. De bloedmooie stem van Dean en de southwest sound van Calexico. Een prachtig liefdeslied over Maria en Mexico.  De muziek is op verschillende locaties los van elkaar opgenomen in verband met Covid-19, maar dat heeft geen enkele invloed op de kwaliteit. Joeye Burns speelt accordeon en Jacob Valenzuela op trompet, daardoor is het nog meer herkenbaar als Calexico. 

Het tweede nummer Here Comes Paul Newman is gebaseerd op de favoriete films van Dean Owens namelijk Hud (starring Paul Newman) en de spaghetti films van Ennio Morricone. Het is een kort  instrumentaal nummer met alleen een fluitende Dean Owens.

The Riverline  gaat over de grens tussen de USA en Mexico, geïnspireerd op een boek geschreven door een grens-politieman. Ook hier weer een prachtige “desert noir” sound, opzwepend naar het einde. 

Het album sluit af met Thombstone Rose, geschreven door Joey Burns maar helemaal solo gebracht door Dean Owens. Een prachtig einde dat je doet verlangen naar de volgende albums van dit stel.

Zo levert de Covid periode toch mooie pareltjes van muziek op; getuige deze EP!

Tracks:
01. New Mexico
02. Here Comes Paul Newman
03. The Riverline
04. Thombstone Rose

Website: Dean Owens