Recensie: Various Artists – Robins, Bluebirds, Buzzards And Orioles – The Bobby Day Story 1952-62

 

Various Artists - Robins, Bluebirds, Buzzards And Orioles - The Bobby Day Story 1952-62

Various Artists – Robins, Bluebirds, Buzzards And Orioles – The Bobby Day Story 1952-62
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Bobby Day had een korte, maar wel succesvolle, carrière in de rhythm & blues. Hij is vooral bekend door zijn grootste hit Rockin’ Robin, dat later o.a. door the Jackson 5 gecoverd werd. Ook artiesten als Thurston Harris, Clyde McPhatter en the Dave Clark Five coverden zijn nummers.

Bobby werd als Robert James Byrd geboren in Fort Worth. Voordat hij op de solotoer ging nam hij met een groot aantal bands al nummers op. Samen met the Hollywood Flames scoorde hij een dikke hit met Buzz-Buzz-Buzz, een nummer met een Louis Prima- achtige swing.

Zowel zijn beginperiode als zijn solo carrière komen ruimschoots aan bod op deze verzamelaar op het Britse Jasmine label.

Geopend wordt door the Flames met Cryin’ For My Baby. Een lekker lui swingend doo wop/rhythm & bluesnummer met soulvolle zang. The ? Marks swingen net zo lekker in Go And Get Some More met een dartel swingende piano en een bluesy gitaar.

Het blijft swingen geblazen in het stuwende Ride, Helen Ride van the Hollywood Flames.

The Sounds was een duo dat Bobby vormde met Earl Nelson. Later zouden zij bekend worden als Bob & Earl. Hun Cold Chills is een hoekig pompend nummer met een rauw boppende scheursax.

Als David Ford & the Ebbtides is Bobby te horen in de smachtende ballad My Confession.

Bobby nam ook een aantal nummers als Bobby Byrd op en deze Bobby Byrd heeft niets te maken met de Bobby Byrd “van” James Brown. Looby Loo is een pittige rocker waarin Bobby’s rauwe stem boven de mierzoete backingvocals uit knalt.

Bippin’ And Boppin’ Over You is een Little Richard-achtige rauwe rocker.

Van de solonummers klinkt de grote hit Rockin’ Robin nog steeds vrolijk, liefjes en bovenal swingend.

In Honeysuckle Baby zit een voorzichtig funky geluid en Three Young Rebs From Georgia is een wilde rocker met een knallende, zwiepende gitaar.

Slechts in één nummer, So Long Baby, wordt er een blik strijkers open getrokken en wordt Bobby begeleid door stroperige backingvocals.

Het is goed dat er een overzichtsalbum van Bobby Day is verschenen. Al was het alleen maar om die heerlijk swingende nummers van hem weer eens te horen!

Various Artists - Robins, Bluebirds, Buzzards And Orioles - The Bobby Day Story 1952-62-back