+No Other Love Midwest Gospel 1965-1978

Various Artists – No Other Love: Midwest Gospel 1965-1978
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Tompkins Square Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is voor mij altijd een groot raadsel gebleven waarom de zwarte gospelmuziek toch altijd een soort “ondergeschoven kindje” van de blues is gebleven. Vooral gezien het feit dat er zoveel kracht en emotie in deze muziek aanwezig is. Daarom is het nu goed dat deze verzamelaar verschenen is. Een verzamelaar vol met ontzettend obscure gospelnummers uit de jaren tussen 1965 en 1978, en allemaal uit Chicago en omstreken.

De nummers zijn bijeen gesprokkeld na talloze rommelmarkt bezoeken door producer Ramona Stout. Het merendeel van de singles, die zij vond, werd oorspronkelijk in oplagen van minder dan 100 exemplaren uitgebracht en dat zegt wel wat over de obscuriteit van de nummers. De nummers werden opnieuw gemastered door de vermaarde producer Christopher King met dit zeer indrukwekkende album tot gevolg.

Al direct word je gevloerd door de zeer soulvolle gospel van Brother Randy Wilson, die zijn It’s Going To Pay met een Otis Redding/Arthur Conley-achtig stemgeluid uitvoert, daarbij ondersteund door de al even soulvol klinkende achtergrondzang.
I Want You To Help Me van The Travelers Of Zion klinkt bluesier met de galmende solozang van James Head. Een zeer intens en krachtig nummer. De gospel kon ook behoorlijk funky klinken zoals bij The Messiahs Of Glory en hun No Other Love waarin het geluid van The Staples Singers van grote invloed lijkt te zijn geweest. Rev. H.H. Harrington blijkt een zeer funky dominee te zijn geweest blijkens zijn Black Pride met een lui groovende funky gitaar. De dominee is ook aanwezig met Christmas In Heaven waarin hij preekt, begeleid door een “People Get Ready”-achtige soulmelodie.
Van de onschuldige “meiden gospel” van The Gospel Carolets en hun Try Jesus kan je alleen maar zeer opgewekt worden. The Wondering Gails laten een soulvolle variant op “When The Saints Go Marching In” horen in The Number. Joanne & Sonny was een duo waarin waarschijnlijk Sonny Mitchell (ex-Soul Stirrers) zat. Hun Journey is een bluesy ballad met een hoog “St. James Infirmary” gehalte. Zij zijn ook nog met Rocky Road te horen. The Georgia Brooks Singers klinken enorm soulvol en intense in het deinende You Can’t Make It. Christ Rose van Rev. John Thomas & the New Christian Fellowship Church Choirs is een goee voorbeeld van stomend swingende gospel. Dat geldt ook voor het onweerstaanbaar swingende I’m Gonna Stand Still And Do My Masters Will van Rev. Mack McCollum & the Combined Choirs.
Sister Mary Lucas & the Harambee Singers Of Sacred Heart School sluiten het album af met de charmante lo-fi gospel van Why.

Deze verzamelaar is een schatkamer vol ruwe, tot nu toe nog, onontgonnen gospel. Zeer zeker aanbevolen aan alle bluesliefhebbers!

Tracklist:
01. Brother Randy Wilson: It’s Going To Pay
02. The Travelers Of Zion: I Want You To Help Me
03. The Messiahs Of Glory: No Other Love
04. Rev. H.H. Harrington: Christmas In Heaven
05. The Gospel Carolets: Try Jesus
06. The Wondering Gails: The Number
07. Joanne & Sonny: Journey
08. The Georgia Brooks Singers: You Can’t Make It
09. The Harmony Five: God Is Using Me
10. Rev. John Thomas & the New Christian Fellowship Church Choirs: Christ Rose
11. Rev. H.H. Harrington: Black Pride
12. Rev. Mack McCollum & the Combined Choirs: I’m Gonna Stand Still And Do My Masters Will
13. Joanne & Sonny: Rocky Road
14. Sister Mary Lucas & the Harambee Singers Of Sacred Heart School: Why

Website: Tompkins Square Records