+Jerry Garcia & Merl Saunders - Garcia Live Volume 12

Jerry Garcia & Merl Saunders – Garcia Live Volume 12  
Format: 3CD – Digital / Label: ATO
Release: 2019

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse zanger-gitarist Jerry Garcia (1 augustus 1942,San Francisco – 9 augustus 1995) was vooral bekend als boegbeeld van The Grateful Dead. Deze band werd in 1965 opgericht en maakte met Jefferson Airplane en andere psychedelische bands uit San Francisco furore tijdens de hippie- en jeugdcultuur in de VS van de jaren ‘60. The Grateful Dead stond bekend om zijn eindeloze tournees en had een grote reputatie als live-band. Zij hadden een trouwe schare fans die Deadheads werden genoemd. Met het overlijden van Jerry Garcia in 1995 hield de band op te bestaan.    

Merl Saunders (14 februari 1934, San Francisco – 24 oktober 2008) was een multi-instrumentalist (piano, keyboards, Hammond B-3). Saunders heeft met uiteenlopende musici samengespeeld zoals b.v. Mike Bloomfield, Sheila E, Bonnie Raitt, Miles Davis, B.B. King en vanaf begin jaren ’70 met Jerry Garcia.     

Jerry Garcia toerde veel met The Grateful Dead maar tussen de tournees van The Grateful Dead speelde Garcia ook. Zo richtte hij in 1975 The Jerry Garcia Band op. Met deze band toerde hij door de VS. Sinds 2013 verschijnen er regelmatig live albums van concerten die The Jerry Garcia Band gaf in de jaren ‘70, ‘80 en ‘90. Maar ook van concerten die Jerry Garcia samen met Merl Saunders gaf.

Op 20 december 2019 kwam ‘Garcia Live Volume 12’ uit. Op 3 cd’s staat het concert dat Garcia met Saunders gaf op 23 januari 1973 in The Boarding House in San Francisco. Garcia en Saunders worden bijgestaan door John Kahn, de bassist van The Grateful Dead, de dit jaar overleden drummer Bill Vitt en zangeres Sara Fulcher, die ook regelmatig met The Grateful Dead optrad.   

Cd 1 begint met Expressway (To Your Heart), een compositie van het componistenduo Gamble en Huff. Een funky song van ruim een kwartier met orgel, lekkere gitaarsolo’s en lekkere zang van Sara Fulcher. Zeer fraai is de slowblues It’s Too Late, een compositie van Chuck Willis, die vooral ook bekend is van de uitvoering van Derek & The Dominos op hun dubbelalbum ‘Layla & Other Assorted Lovesongs’.
Merl Saunders’ The System is een twintig minuten lange jamsessie. In Honey Chile, bekend van Martha & The Vandellas, leeft Saunders zich uit op zijn orgel en begeleidt de strakke ritmesectie de uitbundig zingende Fulcher. Het slotnummer is Money Honey, de R&B song van Jesse Stone, en een hit voor Clyde McPhatter & The Drifters in 1953. Mooie uitvoering met een heerlijke orgelsolo en felle gitaarsolo’s.

Cd 2 opent met ruim tien  minuten slowblues. Veel orgel, uitstekend gitaarwerk en een stuwende bas in Jimmy Reed’s I Know iI’s A Sin. Sarah Fulcher zingt daarna opgewekt in de door haar geschreven ruim elf minuten uitgesponnen ballad Find A Rainbow. Verrassend mooi is The Night They Drove Old Dixie Down van Robbie Robertson.
In Bob Dylan’s It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry is er naast de strakke ritmesectie mooi samenspel tussen gitaar en orgel.
Stevie Wonder’s I Was Made To Love Her is weer een breed uitgesponnen song. Sterk gitaarwerk is daarna te horen in Lonely Avenue. Een prachtige slowblues van Doc Pomus, een song door velen opgenomen, maar wellicht het meest bekend is van Ray Charles uit 1956. Mooi samenspel weer tussen orgel en gitaar is er in de door Sarah Fulcher geschreven ballad Go Climb A Mountain.

Cd 3 bevat vier lange covers van klassiekers. Te beginnen met Arthur Crudup’s en Elvis Presley’s grote hit uit 1954 That’s All Right Mama. Indrukwekkend is daarna de zang van Sarah Fulcher in het schitterende Georgia On My Mind. Deze veel gecoverde klassieker van Hoagy Carmichael uit 1930 duurt, inclusief een fraaie bassolo een kwartier, maar gaat niet vervelen. Smokie Robinson’s I Second That Emotion is een soort jamsessie. Het concert wordt besloten met How Sweet It Is (To Be Loved By You) van het Motown schrijverstrio Holland Dozier Holland en in 1964 een grote hit van Marvin Gaye.

Conclusie:
Ondanks de soms erg lang uitgesponnen songs gaat het niet vervelen en is ‘Garcia Live Volume 12’ zeer het beluisteren waard. Jerry Garcia en Merl Saunders waren een goede combinatie.

Tracks cd 1:
01. Expressway (To Your Heart)
02. It’s Too Late
03. The System
04. Honey Chile
05. Money Honey

Tracks cd 2:
01. I Know It’s A Sin
02. Find A Rainbow
03. The Night They Drove Old Dixie Down
04. It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry
05. I Was Made To Love Her
06. Lonely Avenue
07. Go Climb A Mountain

Tracks cd 3:
01. That’s All Right Mama
02. Georgia On My Mind
03. I Second That Emotion
04. How Sweet It Is (To Be Loved By You)

Website: Jerry Garcia