Various Artists – Dr. Boogie Presents Shim Sham Shimmy
Format: CD – Digital / Label: Sub Rosa Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het motto voor deze verzamelaar op het Sub Rosa label is “Put a nickel in the jukebox and boogie ‘till you puke!” Braken van pure opwinding! Dit album staat namelijk boordevol rauwe, ongepolijste blues uit de periode 1945-1950 met nummers afkomstig uit het Zuiden van de USA. Rauwe boogies worden hier afgewisseld met al even rauwe shuffles.

Het album werd in 2016 al uitgebracht maar krijgt hier gelukkig een heruitgave.

Het aantal (zeer) obscure bluesartiesten is enorm op deze verzamelaar.

Wat te denken van Moses Williams, een artiest waarvan ik totaal geen info kon vinden. Hij is aanwezig met Which Way Did My Daddy Go. Dit nummer is een vreemde maar intrigerende “potten en pannen” boogie met een kletterende raspende gitaar en zwaar grommende zang. Voor mij is dit de absolute juweel op dit album!
Morris Pejoe uit Palmetta, Louisiana is te horen met de pompende bigband blues Screaming ‘N’ Crying. Door de hard bijtende gitaar is hier sprake van een Elmore James-achtig geluid.
Charles Sheffield was een zanger uit Lake Charles, Louisiana met een zeer krachtige soulvolle stem. Die is te horen in de lome shuffle Isabella met fel priemend gitaarwerk.
De stem van Bobo Jenkins, uit Detroit, gaat door merg en been in Nothing But Love, gevolgd door de “back to basics” blues van Clarence Lockley in de Crowley Blues. Gitaar, handgeklap en piano, daar moet je het mee doen. Ook behoorlijk obscuur zijn B. Brown & MC Vouts in de soepel pompende boogie Good Woman Blues.
De boogie Santa Fee van Baby Boy Warren is een primitieve wasbord boogie. Er staat ook een aantal wat bekendere artiesten op het album zoals Champion Jack Dupree, wiens Shim Sham Shimmy het album rauw pompend opent.
De one-man band Joe Hill Louis uit Raines, Tennessee, mag ook tot de wat bekendere namen gerekend worden. Zijn She’s Taking All My Money klinkt lekker primitief en rauw.
Doctor Ross (The Harmonica Boss) klinkt al even primitief in het pompende Texas Hop. Albert Collins, samen met zijn Rhythm Rockers, klinkt in Freeze even snoeihard als in zijn latere werk.
Sammy Myers kennen we ongetwijfeld nog als zanger-harmonicaspeler bij Anson Funderburgh & the Rockets. Zijn instrumentale Rhythm With Me klinkt met name door zijn scheurende harmonica behoorlijk rauw.
Het prijsnummer van dit album is afkomstig van Slim Gaillard. Zijn Fuck Off klinkt door de hilarische kakelende zang behoorlijk absurd!

Er is werkelijk geen slecht of matig nummer te vinden op deze verzamelaar op het Sub Rosa label. Dus gewoon dit album weer opzetten en braken maar!

Tracklist:
01. Champion Jack Dupree: Shim Sham Shimmy
02. Charles Sheffield: Isabella
03. Joe Hill Louis: She’s Taking All My Money
04. Ramblin’ Hi Harris: I Haven’t Got A Home
05. Doctor Ross: Texas Hop
06. Bobo Jenkins: Nothing But Love
07. Clarence Lockley: Crowiley Blues
08. B. Browin & MC Vouts: Good Woman Blues
09. Wright Holmes: Good Road Blues
10. Gunter Lee Carr aka Cecil Gant: We’re Gonna Rock
11. Albert Collins & the Rhythm Rockers: Freeze
12. Moses Williams: Which Way Did My Daddy Go
13. Haskel Sadler: Do Right Mind
14. Larry Dale: You Better Heed My Warning
15. Baby Boy Warren: Santa Fee
16. Eddie Snow: I’m Off That Stuff
17. Guitar Slim Green: Shake ‘Em Up
18. Slim Gaillard: Fuck Off
19. Blue Charlie Morris: I’m Gonna Kill That Hen
20. Sammy Myers: Rhythm With Me
21. Jake Jackson: Life Gets Hard
22. Morris Pejoe: Screaming ‘N’ Crying
23. Homesick James: Dirty Rat
24. Papa George Lightfoot: P.I. Blues
25. Pat Hare: Bonus Pay
26. Big John & the Dallas Playboys: Sent For You Yesterday
27. Lonnie Johnson: Can’t Sleep Anymore
28. Bob Kelly: Malinda

Website: Sub Rosa Records