Various Artists – Days Of A Quiet Sun
Format: CD – vinyl LP / Label: Feel It Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het feit dat de USA na de British Invasion muzikaal geheel op z’n kop stond is al lang geen nieuws meer. Talloze verzamelaars, gevuld met de meest obscure bands en artiesten, overspoelen nog steeds de markt. De verzamelaar ‘Days Of A Quiet Sun’ is daar een goed voorbeeld van en richt zich op de muziekscene rond Richmond, VA, in de jaren van 1966 tot en met 1968.

Uiteraard hoor je weer zeer obscure garagerock, psychedelische rock en soulklanken.

Duck Baker is dé bekende naam van het album. Deze gitarist maakte later behoorlijk faam met zijn mix van folk en blues. Die mix is hier ook te horen in Pecan Rock, dat behoorlijk sprankelend en soepel klinkt.

De rest van de bands is totaal onbekend gebleven maar daarom niet minder lekker.

Neem nou the Hazards, die een behoorlijk enthousiaste en rauw pompende cover van Hey Joe op ons loslaten. Hetzelfde nummer komt later nog eens in een instrumentale versie terug.
The Barracudas gaan iets meer de folkie kant op van bijvoorbeeld the Beau Brummels. In I Can’t Believe valt vooral de prima meerstemmige zang op terwijl Days Of A Quiet Sun meer psychedelisch en snijdend klinkt. Vervolgens klinkt de band in Apple Pie weer lekker lichtvoetig.
King Edward & his BD’s bewijst een prima soulband te zijn met stuwende soulvolle blazers in Gotta Be A Reason, dat ook in de instrumentale versie swingend overeind blijft. Hun cover van het Darrell Banks nummer Open The Door To Your Heart is meer lieflijk swingend.
Ook Bernard Smith & Jokers Wild was een soulband en ook deze band beschikte over een prima blazerssectie, getuige hun Gotta Be A Reason.
De invloed van Jefferson Airplane was enorm in het geluid van de band Group Nine. Dat is goed te horen in het luie psychedelische Days Of A Quiet Sun en het broeierige Nights For Laughing.
Erg lekker is de rauwe blues met een Dylan tik van the Bosom Blues Band in Hippie Queen.

Deze verzamelaar geeft een prima beeld van de muziekscene van Richmond, VA, en bewijst dat daar toendertijd een aantal prima bands rondliep.

Tracklist:
01. The Hazards: Hey Joe
02. The Barracudas: I Can’t Believe
03. King Edward & his BD’s: Beg Me
04. Bernard Smith & Jokers Wild: Gotta Be A Reason
05. Group Nine: Days Of A Quiet Sun
06. Duck Baker: Pecan Rock
07. The Barracudas: Days Of A Quiet Sun
08. Group Nine: Nights For Laughing
09. King Edward & his BD’s: Open The Door To Your Heart
10. The Barracudas: Apple Pie
11. The Bosom Blues Band: Hippie Queen
12. The Hazards: Hey Joe (alternate instrumental) (bonus)
13. The Hazards: Will You Be My Girl (bonus)
14. Bernard Smith & Jokers Wild: Gotta Be A Reason (instrumental)
15. The Barracudas: Days Of A Quiet Sun (instrumental)
16. The Bosom Blues Band: Hippie Queen Version 2

Website: Feel It Records