Various Artists – Boss Black Rockers Vol. 2 – Bip Bop Bip
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het Koko Mojo label blijft maar schitterende verzamelalbums uitbrengen vol swingende rhythm & blues, rockabilly en country. Ook deel 2 uit de Boss Black Rockers serie is weer een juweeltje! De albumtitel geeft precies wat ‘ie belooft….rockende rhythm & blues dus, vermengd met rockende doo-wop uit het einde van de 50’er jaren/begin 60’er jaren.

Ook op dit album weer een prima verhouding tussen bekende en obscure artiesten.

Van de bekende artiesten vallen bijvoorbeeld Lowell Fulson op met zijn Rock This Morning. Een uitzinnige rocker waarin Lowell vol overgave op de Little Richard toer gaat. Little Richard duikt trouwens veelvuldig op als inspiratiebron voor sommige artiesten.
Syl Johnson is te horen in het lui deinende Little Sally Walker, een ietwat gepolijst nummer dat door de soulvolle zang nergens té gepolijst wordt. Johnny Copeland’s Rock And Roll Lily is een rauwe rocker met behoorlijk rauwe zang.
Voordat James Brown als Godfather of Soul doorbrak was hij al aktief als rock & roll en rhythm & blueszanger. Zijn Chonnie-On Chon bewijst dat hij ook in dit genre zeer krachtig klonk.
Ook the Isley Brothers waren met de rock & roll in de weer voordat zij op de funktoer gingen. Hun Everybody’s Gonna Rock & Roll is een behoorlijk pittige rocker. Pretty Boy is een naam die je waarschijnlijk niet veel zegt maar dit was de artiestennaam van Don Covay voordat hij als soulzanger doorbrak. Het is dus niet verwonsderlijk dat zijn Bip Bop Bip gepassioneerd rockt.
Voordat Lonnie Brooks onder zijn eigen naam bekend werd had hij als een grote faam als Guitar Junior. Zijn grote hit The Crawl zou later door menig bluesband gecoverd worden en is op dit album te horen. Barrett Strong is vooral bekend als schrijver van menige Motown hit. Zelf scoorde hij echter ook een hit met het hier aanwezige Money.
Van de minder bekendere, maar daarom geen steek mindere, artiesten noem ik the Supremes en daaruit kan je al opmaken dat het hier niet om de damesgroep met Diana Ross gaat maar om een doo-wop band uit Columbus, Ohio.  Huey “Piano” Smith is op piano te horen in hun Don’t Leave Me Here To Cry.
John Greer zou je ook kunnen kennen als Big John Greer. Zijn Come Back Maybellene is een (uiteraard) overduidelijke, lekker Chuck Berry rip-off. Rock And Roll Deacon van Screamin’ Joe Neal is een wilde rocker met super smerige raspende zang. Ook lekker smerig, haast garagerock-achtig, is Misery van Rockin’ Sid & the Thunderwords, dat klinkt alsof Fats Domino de zanger is van een garagepunk band.
De invloed van Elvis Presley is duidelijk hoorbaar in Johnny Fuller’s All NIght Long.

Ik kan wederom maar tot één conclusie komen bij deze schitterende compilatie op het Koko Mojo label. Kopen!!! En swingen!!

Tracklist:
01. The Supremes: Don’t Leave Me Here To Cry
02. Big Bob: Your Line Was Busy
03. Lowell Fulson: Rock This Morning
04. Syl Johnson: Little Sally Walker
05. The Cadets: Do You Wanna Rock
06. Bobby Marchan & the Clowns: Rockin’ Behind The Iron Curtain
07. Joe Lyons & the Arrows: Shufflin’ Jive
08. Joe McCoy & the Real McCoys: Hey Hey Loretta
09. Johnny Copeland: Rock And Roll Lily
10. Eugene Church: The Struttin’ Kind
11. John Greer: Come Back Maybellene
12. James Brown: Chonnie-On Chon
13. Screamin’ Joe Neal: Rock And Roll Deacon
14. The Click-Clacks: Pretty Little Pearly
15. The Isley Brothers: Everybody’s Gonna Rock & Roll
16. Pretty Boy: Bip Bop Bip
17. Mac Sims: Driving Wheel
18. Harold Burrage: Betty Jean
19. Guitar Junior: The Crawl
20. Billy Garner¨Little School Girl
21. Barrett Strong: Money
22. Johnny Fuller: All Night Long
23. Clyde McPhatter: Deep Sea Ball
24. Rockin’ Sid & the Thunderwords: Misery
25. The Satintones: Going To The Hop
26. Willie West: A Man Like Me
27. The Equadors: Stay A Little Longer
28. René Hall’s Orchestra: Flippin’

Website: Koko-Mojo Records