Vanja Sky – Woman Named Trouble
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Bluesrock zangeres en gitariste Vanja Sky uit Buzet, Kroatië, mag inmiddels tot een redelijk bekende naam binnen de blueswereld gerekend worden. In 2018 was zijn, samen met Mike Zito en Bernard Allison, onderdeel van de Ruf Blues Caravan en dit nieuwe album is de opvolger van haar debuutalbum ‘Bad Penny’, dat destijds geproduceerd werd door Mike Zito.

photo credits: Lisa Gray

Op drie covers na werden alle nummers door Vanja en gitarist Robert Wendt geschreven.

De eerste cover is Life Is A Bitch van Luther Allison en dat houdt automatisch in, dat je hier met een funky nummer te maken hebt. In dit geval een luchtig groovende versie waarin het krachtige gitaarspel van Luther Allison van het origineel is ingeruild door een sfeervol warm priemend gitaargeluid.
De tweede cover is de Fleetwood Mac klassieker Oh Well. Vanja heeft gekozen voor een vrijwel identieke versie, die iets rauwer klinkt dan het origineel door het snijdende gitaarwerk. Rory Gallagher, die een grote invloed op Vanja had, wordt gecovered in Shadow Play, op een fel pompende manier.
En dan de eigen nummers. De opener van het album, Rock ‘N’ Rolla Train mengt pompende bluesrock met een Joan Jett achtige sfeer en AC/DC achtige gitaarriffs. Vanja’s stem is hier lekker rauw. In het mid-tempo Hard Times duiken Stones-achtige gitaarriffs op in een sfeervol soulvol nummer.
Turn It On is daarna een zeer loom nummer met een broeierige dobro van Robert Wendt en een zacht groovende ritmesectie. Trouble Maker is vervolgens een verleidelijk warm groovend nummer, in eerste instantie slechts met de funky bas van Artjom Feldtser en percussie waar halverwege een warm golvende gitaar en drums bijkomen. In twee nummers gaat Vanja de intieme kant op. In het semi-akoestische en folky What’s Going On en de soulvolle ballad Call Me If You Need Me. Deze twee nummers doen toch ietwat afbreuk aan de rauwe bluesrock van de rest van het album, hoe mooi de nummers ook zijn. Dat geldt eigenlijk ook voor de verrassend twangende country van Let’s Get Wild.
Voodoo Mama is tenslotte een dreigend en donker nummer met felle zang en schroeiende gitaar.

Dit tweede album van Vanja Sky is voor zeventig procent geslaagd en dus kan ik spreken van een “zeer aangenaam bluesrock album”.

Tracklist:
01. Rock ‘n’ Rolla Train
02. Hard Times
03. Turn It On
04. Life Is A Bitch
05. Trouble Maker
06. What’s Going On
07. Call Me If You Need Me
08. Let’s Get Wild
09. Oh Well
10. Voodoo Mama
11. Shadow Play

Website: Vanja Sky