The Teskey Brothers – Live at the Forum
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Universal
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Het is een mooi moment om live albums uit te brengen. Veel mensen, zoals ondergetekende, genieten toch het meest van muziek in de live uitvoering. Helaas is dat al even niet mogelijk en dan is het beste alternatief een live concert op tv te kijken of op een op album te beluisteren.

The Teskey Brothers bieden in beide categorieën uitstekende oplossingen. Al vrij vroeg tijdens de maatregelen kondigden de heren aan dat ze live uitvoeringen uit zouden brengen op YouTube.

Deze reeks video’s eindigde vorige week in een live stream van een half uur:

Tijdens deze live stream maakte zanger John Teskey nog even reclame voor de andere oplossing. Inmiddels hebben ze hun eerste live album afgeleverd, ‘Live at The Forum’. Hiermee scoorden ze direct een nummer één album in de Australische charts. Het is het eerste Australische live album sinds AC/DC Live in 1992 dat die positie bereikt.
In 2017 leek het debuut van The Teskey Brothers uit het niets te komen. Dit debuut gooide direct hoge ogen en prijkte in menig hitlijstje. De heren waren toen echter al bijna tien jaar actief en hebben eerst flink wat ervaring opgedaan alvorens een plaat vol te spelen.
Die ervaring is te horen. Ook de tweede plaat uit 2019 werd erg goed ontvangen en al snel waren The Teskey Brothers graag geziene gasten in ons club circuit.

Zelf heb ik ze vorig jaar gezien in een uitverkocht Tivoli en live kwamen de nummers nog beter tot recht. Met veel passie, een dijk van een zanger en ontzettend veel dankbaarheid gaven ze één van mijn favoriete concerten van dat jaar.

Ook op deze live plaat spat het talent voor steengoede soul muziek er vanaf. De stem van John Teskey is al vaak vergeleken met grote soulzangers als Otis Redding. Dit komt helemaal naar voren in nummers als Rain, waar de uithaal aan het begin live nog veel mooier is dan op de plaat. Dat de rest van de band zeker niet slechter is, is te horen op nummers als Honeymoon. Deze tien minuten durende psychedelische bluesrock kraker laat horen dat we te maken hebben met een top band. Niet voor niets zijn er ook al volop vergelijkingen geweest met The Black Crowes.
Met veertien nummers, waaronder nummers van beide platen en een uitstekende cover van Jealous Guy, en één uur en negentien minuten is het ook geen zuinige plaat. Als er dan een minpuntje te benoemen is in het oeuvre van deze band is het misschien dat ze wat meer opzwepende liedjes kunnen gebruiken. Liedjes als Louisa, met die heerlijke mondharmonica in de opening zijn heerlijk als afwisseling. Hier hebben ze er naar mijn mening net iets te weinig van. Maar dat is zoeken naar iets om kritisch over te zijn op een geweldige plaat.

Aan het begin schreef ik dat dit een mooi alternatief is, maar er is toch wel een nadeel aan een fijne live plaat. Het gemis van een echt live concert is er niet minder door geworden….ik heb zin om ze binnenkort weer op een Nederlands pop podium te zien!

Tracklist:
01. Let Me Let You Down
02. Carry You
03. Crying Shame
04. Say You’ll Do
05. So Caught Up
06. I Get Up
07. Rain
08. Jealous Guy
09. San Francisco
10. Honeymoon
11. Paint My Heart
12. Louisa
13. Pain & Misery
14. Hold Me

Website: The Teskey Brothers