++++Vaneese Thomas - Down Yonder

Vaneese Thomas – Down Yonder
Format: CD – Digital / Label: Segue Records
Releasedatum: 23 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

De appel valt niet ver van de boom. In dit geval gaat het dan om een zeer muzikale appel, zangeres Vaneese Thomas uit Memphis, Tennessee.  Zij is de dochter van de soul legende Rufus Thomas en de zus van de al even legendarische soulzangeres Carla Thomas en van zanger-pianist Marvel Thomas.
Het is dus totaal niet verwonderlijk dat Vaneese gezegend is met een zeer, duidelijk in de gospel gevormde, stem.

Op haar achtste album gaat Vaneese terug naar haar zuidelijke roots en dat doet zij met haar vaste partner Wayne Warnecke en gasten als bassist Will Lee, de legendarische organist Reverend Charles Hodges, acteur en zanger Kevin Bacon, zus Carla Thomas, drummer Shawn Pelton, gitarist Al Orlo, toetsenist Robbie Kondor, trompetist Marc Franklin, bariton saxofonist Kirk Smothers, violiste Katie Jacoby en zangeres Berneta Miles.

Uit het bovenstaande mag dus duidelijk zijn dat we hier met ouderwetse soul te maken hebben, die vaak teruggrijpt naar het Stax geluid en waarin gospel een belangrijke rol speelt.

Geopend wordt met Ebony Man, dat Vaneese samen schreef met Lisa Fischer. Een bluesy soulnummer met een Staples Singers sfeertje waarin Vaneese’s stem floreert. Dat wordt gevolgd door de wonderschoon zwevende soulballad I Tried met zijn zachte blazer en gitaarwerk dat afwisselend jazzy en bluesy priemend klinkt. Ook in het intieme Highway Of Regret waart het geluid van the Staple Singers rond. Een met gospel doorspekt soulnummer en met de stemmige viool van Katie Jacoby. Reverend Charles Hodges steelt de show met zijn soulorgel in de stuwende soul van Wake Me, met krachtig stotende blazers en een gierende gitaarsolo. Zus Carla Thomas zit in het koortje van het opgeruimd swingende Second Chance. Vaneese is in bluesy topvorm in de loom deinende soulblues Mama He Loves Me.
In Lies worden moddervette funkgrooves ingezet. Een nummer met een lui sfeertje dat hier en daar aan de uitvoering van ‘Wang Dang Doodle’ door the Pointer Sisters doet denken. De intieme soulballad Handle Me Gently steunt voor een groot deel op de romige soulklanken van het orgel van Reverend Charles Hodges. In het broeierig pompende Legacy Of Pain zingt Vaneese een duet met akteur Kevin Bacon, die over een bluesy stem blijkt te beschikken in een ‘Steamy Windows’-achtig nummer. Het Staples Singers geluid is overduidelijk aanwezig in het warm deinende Last Kiss en in het luie bluesy Gone wordt het gospelgehalte nog meer opgeschroefd. Vaneese blijkt hier overduidelijk een ‘powerhouse’ zangeres te zijn.
Vaneese sluit het album af met de bluesy soul van Down Yonder.

Met dit nieuwe album van Vaneese Thomas hebben we te maken met een subliem soul/blues album. Een album dat zowel liefhebbers van Southern soul als blues zal aanspreken!

Tracklist:
01. Ebony Man
02. I Tried
03. Highway Of Regret
04. Wake Me
05. Second Chance
06. Mama He Loves Me
07. Lies
08. Handle Me Gently
09. Legacy Of Pain
10. Last Kiss
11. Gone
12. Down Yonder

Website: Vaneese Thomas