Recensie: U2 – All That You Can’t Leave Behind

 

U2 – All That You Can’t Leave Behind
Format: CD – LP – Digital / Label: Island
Release:  2020

 Tekst: Paul Op den Kamp

Afgelopen oktober verschenen in diverse formats de jubileum editie van dit bekende U2 album. De versie die voor deze recensie is gebruikt is de 1-disc versie met enkel het oorspronkelijke album. Misschien dat, om terug te kijken op deze klassieker, alleen de oorspronkelijke inhoud voldoende is.

Na jaren van experimenten keerde U2 hiermee terug met muziek waarvan de kern enkel drums, gitaar en bas was. De uit de album titel niet te vergeten bagage blijkt daarmee hun eigen muzikale biotoop te zijn waaruit de band ooit begon. Geen ironie en distantie zoals in de jaren negentig maar eenvoud en eerlijkheid. Tegelijkertijd is het ook echt wel een album van zijn tijd!

Vergelijk de manier waarop ‘Beautiful Day’ begint met ‘Ray of Light’ van Madonna. Of de manier waarop gitaar en drums een beetje botsen met de strijkers op ‘Kite’. Dit is niet zomaar ‘The Joshua Tree II’ maar een andere stijlkeuze aangevuld met elementen van dat moment. Een kwestie van tegelijkertijd achteruit kijken met een stap voorwaarts.

Opvallend ook hoeveel ballades het album ook eigenlijk bevat. Alleen ‘Beautiful Day’ en ‘Elevation’ zijn echte rockers. De andere nummers zijn haast een eigen U2 variant van soul muziek. Kleine, intieme liedjes die op hun eigen manier misschien wel meer indruk maken dan de grote gebaren aan het begin van de plaat. De ontwikkeling die in 1985 start met ´Bad´ wordt hier redelijk afgerond; dat je met minder soms beter voor de dag komt dan geforceerde grootsheid.    

Het zichtbare gate nummer op de hoes zou staan voor de Bijbelvers Jeremia 33:3. ‘Roep mij aan en ik zal u grote en machtige dingen beantwoorden die u niet weet’.

Met hun eigen bagage en ervaringen uit de voorgaande jaren deden de mannen van de band een stap naar voren. Het resultaat: misschien wel het laatste grote U2 album uit hun carrière.     

Tracklist:
01. Beautiful Day
02. Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of)
03. Elevation
04. Walk On
05. Kite
06. In A Little While
07. Wild Honey
08. Peace On Earth
09. When I Look At The World
10. New York
11. Grace
12. The Ground Beneath Her Feet

Website: U2