Turpentine Road – The Human Condition
Format: CD – Digital / Label: Enormoss Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Ik veer meestal op als er een bluesrock release uit Australië aangeboden wordt omdat dat meestal inhoudt dat je dan met rauwe, “ruwe bolster” muziek te maken hebt.
In het geval van het tweede album van de band Turpentine Road uit Wollongong, NSW, gaat dat slechts ten dele op.

De band bestaat uit Norm Holms (zang, harmonica, trompet), Rob Moss (gitaar, zang), Dave Fulcher (bas) en Mark Batles (drums) en hun geluid is niet als “typisch bluesrock” te omschrijven. Op het album staat namelijk een groot aantal donkere, melancholieke nummers, die buiten het bluesrock pad treden.

Zo is Snake een ingetogen ballad, zacht deinend met emotionele zang van Norm Holms en galmend sprankelend gitaarwerk van Rob Moss. De sfeer blijft melancholiek in het weldadig lome Soup With A Fork waarin Chris Rea van grote invloed lijkt te zijn geweest. Ik heb tot op heden nog steeds geen idee waar de songtitel over gaat.
Het blijft broeierig in het galmende Tangled Strings waarin ook plaats is voor krachtig rockende geluiden. Dat de band ook kan rocken bewijst de opener van het album Lucky. Een pakkende pompende bluessrocker met gruizige zang van Norm Holms en zijn zacht huilende harmonica.
Pieces is een broeierige, wrange rocker over iemands leven (een artiest?), dat een behoorlijk neerwaartse spiraal is ingeslagen. I Got This is een haast swamprock achtige boogie met een donkere tekst. “I got this feeling over me, that guy been hanging from a tree”.
In Trouble gaat de band op de funky toer op een broeierig pompende manier. De live uitvoering van Rollin’ bewijst dat Turpentine Road ook de rauwe boogie beheerst. Ik heb echter wel mijn twijfels over de echtheid van de publieksgeluiden.
Tot slot van het album volgt Anthem For The Human Race. Een behoorlijk donker klinkend nummer, dat zeer toepasselijk is voor de huidige toestand van het menselijke ras.

Turpentine Road bewijst met dit album meer te zijn dan alleen maar een bluesrock band. Een zeer aangenaam album dus!

Tracklist:
01. Lucky
02. When It Rains
03. Pieces
04. I Got This
05. TDC
06. Trouble
07. Snake
08. Soup With A Fork
09. Tangled Strings
10. Rollin’ (live)
11. Anthem For The Human Race

Website: Turpentine Road