Samana Rising – Days Without You
Format: CD – Digital / Label: Samana Funk Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De Noorse band Samana Rising uit Stavanger werd in 2016 opgericht en komt nu, na hun debuutsingle ‘Time To Wake Up’ uit 2017,  met hun debuutalbum. De band bestaat uit zangeres Hanne Sivertsen, gitaristen Leif Johan Flornes en Vegard Pettersen, bassist John David Didriksen en drummer Zijn Øverland. De muzikale stijl van deze band is het beste te omschrijven als keurig verzorgde soulpop. Soulpop waarbij je al snel gaat denken aan bands als Vaya Con Dios, I’ve Got The Bullets en Texas.

Zangeres Hanne Sivertsen heeft een schelle stem, die in dit popachtige repertoire goed tot zijn recht komt.

Een goed voorbeeld van het geluid van deze band is de opener van het album Mountains. Een aanstekelijk loom soulpop nummer met lekker stuwende soulblazers en schroeiend gitaarwerk.
Ook Taste Of Life is een soulpop nummer. Een huppelend pompend nummer dat door de blazers een I’ve Got The Bullets geluid krijgt terwijl ook het zonnige geluid van Katrina & the Waves aanwezig is. Hold On is voor de begrippen van deze Noorse band een behoorlijk pittig groovend nummer waarbij de rauwe elementen met name uit de gitaarriffs komen.
In de overige nummers treedt op een gegeven moment een soort “aardappelmoeheid” op. De ene ballad volgt de andere op, afgewisseld met nog wat mid-tempo nummers. En die nummers zijn abosoluut niet slecht! Zo doet de lome deiner Not Up To You ietwat aan Vaya Con Dios denken terwijl de ballad Too Tiny aan Texas doet denken. Een sfeervol galmend Chris Isaak geluid is te horen in de broeierige ballad Twisted waarin een snijdende gitaarsolo even voor een korte opleving zorgt. Het volgende mid-tempo nummer dient zich dan alweer aan in Another Day, dat weer als een keurig verzorgd Texas nummer klinkt. Clearly ligt in het verlengde hiervan.

Ik acht Samana Rising in staat om zo maar eens een hitje in ons land te scoren met hun verzorgde soulpop. Persoonlijk had ik gehoopt dat dit album iets meer variatie zou bieden met wat pittigere, swingende soul(pop) nummers.

Fans van de in deze recensie genoemde bands kunnen zich echter geen buil vallen aan dit album.

Tracklist:
01. Mountains
02. Taste Of Life
03. Not Up To You
04. Too Tiny
05. Hold On
06. Your Way Out
07. Twisted
08. Another Day
09. Clearly
10. Be There (bonus track)

Website: Samana Rising