Aan afwisseling geen gebrek op dit album

 

Tuomari Nurmio - Maailman Onnellisin Kansa

Tuomari Nurmio – Maailman Onnellisin Kansa
Format: CD – vinyl LP / Label: Vallilia Music House Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

In eigen land, Finland, is Tuomari Nurmio erg groot en in ons land is hij erg onbekend. Deze zanger-muzikant uit Helsinki is al toe aan zijn dertiende soloalbum en heeft al aardig wat Finse band versleten.

Zijn onbekendheid in ons land zou met dit album zomaar eens kunnen veranderen. Sterker nog…moeten veranderen!

Hij blijkt namelijk een zeer eigenzinnige artiest te zijn, die moeiteloos allerlei muzieksoorten door elkaar heen husselt om er met een heel eigen geluid uit te komen.

De opener, Bellman, klinkt in eerste instantie als een Middeleeuwse folkballad met een sprankelende mandoline en het zeer grofkorrelige stemgeluid van Tuomari. Plotseling duiken er Griekse invloeden op!

Vervolgens klinkt Maailman Onnellisin Kansa als donker dreunende Americana met een diep twangende gitaar en een Driver’s Seat-achtige aanstekelijke swing. In de lome funky New Orleans dixieland van Hullu Pappi kan je niet om de potten en pannen swing van Tom Waits heen.

“Stijlvast’ als Tuomani is schakelt hij in Meistä Kauneimmat ineens over op venijnig snijdende fuzzrock met eigenzinnige Captain Beefheart gitaarriffs. Om het nog vreemder te maken is Kesäkumi 21 een onstuimig swingende boogie woogie met een funky pompend ritme.

In het lui deinende Nakukuvakohu duiken ineens Arabische en Griekse invloeden op.

Dan slaat Tuomari ineens aan het rappen in Rock ‘N’ Roll Ei Delaa Koskaan, dat wat weg heeft van Tone Loc’s Wild Thing, schouder aan schouder met stevige AC/DC rock. Palli-Nasse Pakana en Romuluuranko zijn twee ongecompliceerde rauwe rockers waar een Mitch Rydre zich niet voor zou hoeven schamen,.

Tuomari klinkt zeer eigenzinnig in de kromme funk van Kyllä Mä Mailnmalk Velkani Maksan, dat als een mix van Morphine en Captain Beefheart klinkt.

Uiteindelijk belandt Tuomari in een cocktailbar in Taiteeellinen Testamentti waar hij zich aansluit bij een zeer stoffig klinkend jazzorkest.

Aan afwisseling geen gebrek op dit album van Tuomari Nurmio. Aan kwaliteit ook niet!

Een heel apart album van een heel aparte muzikant waarvan ik nog steeds niet weet waar hij het over had in zijn songs…..

Tracklist:
01. Bellman
02. Maailman Onnellisin Kansa
03. Hullu Pappi
04. Meistä Kauneimmat
05. Kesäkumi 21
06. Nakukuvakohu
07. Rock “N’ Roll Ei Delaa Koskaan
08. Palli-Nasse Pakana
09. Romuluuranko
10. Tapsalle Kalja!
11. Kyllä Mä Mailnmalk Velkani Maksan
12. Taiteeellinen Testamentti

Website: https://tuomarinurmio.fi/