Trotoar – No Salvation
Format: CD – Digital / Label: GMR Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Van trash metal naar melodieuze classic 80’s metal lijkt een behoorlijk grote stap. Toch lukt het het Zweedse duo Trotoar om deze overstap op een behoorlijk overtuigende stap te maken. Normaal gesproken zijn Linnea Landstedt (zang, gitaar, bas) en Pontus Pettersson-Gull (drums) namelijk lid van de trash metalband Tyranex. Dit Trotoar album is dus een project waarop zij het 80’s metalgeluid willen doen herleven.

Linnea is een veelzijdige muzikante. Zo speelt zij zeer verdienstelijk gitaar waarbij zij pompende riffs en gierende solo’s bepaald niet schuwt. Haar zang is een verhaal apart. Linnea beschikt namelijk over een behoorlijk schelle, maar wel heldere, stem, die niet iedereen meteen zal aanspreken. Ik kan mij voorstellen dat er metalfans zijn die geïrriteerd raken van haar galmende stem. Pontus is een drummer, die stug door blijft pompen.

Bijvoorbeeld in de pompende metal van No Salvation waarin de zang van Linnea behoorlijk krachtig klinkt in een krachtig beukend nummer met een Girlschool-achtige power.
Qua tempo gaat het gaspedaal in Far Away From Home nog verder naar beneden in een melodieus stuwend metal nummer vol gierend gitaarwerk en wederom zeer overtuigende zang.
Demons In Your Mind is een zoemende metal boogie met een donker dreunend geluid. Hunger Of The Wolf is gewoonweg smullen voor fans van de 80’s metal in een hoekig hakkend nummer.
De breekbare, melodieuze ballad Don’t Let Me Bleed is een aangename variatie na al dit 80’s gepomp. De power gitaarriffs zijn wel aanwezig maar dan op een loom pompende wijze.
In de fel stampende rocker Tomorrow duiken Big Country-achtige invloeden op. Dit nummer met zijn messcherpe riffs is de single van dit album. In On My Own lijkt de invloed van Black Sabbath overduidelijk in een donker riffende rocker.
Tot slot blijkt Trotoar ook niet te beroerd te zijn om ons te verrassen met een stevige blues, op een donkere Black Sabbath wijze, in Unbound, dus met stroperige trage riffs waartegen de schelle stem van Linnea behoorlijk afsteekt. Halverwege gaat het gas er weer op met een stevig pompend resultaat.

Ik kan liefhebbers van 80’s metal aanraden om dit album van Trotoar eens te gaan beluisteren!

Tracklist:
01. No Salvation
02. Far Away From Home
03. Demons In Your Mind
04. Hunger Of The Wolf
05. Don’t Let Me Bleed
06. Tomorrow
07. Shining Star
08. On My Own
09. Elusive Dreams
10. Unbound

Website: https://www.facebook.com/trotoarswe/