Triptykon With the Metropole Orkest – Requiem
Format: CD – LP+DVD / Label: Centrury Media
Release:  2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Ook Roadburn 2020 kon door Covid 19 niet plaats vinden. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival moest de editie worden geannuleerd. Uiteraard een begrijpelijke keuze gezien alle ontwikkelingen rondom het virus. Dat Triptykon juist nu een live album uitbrengt met daar op de show van Roadburn 2019 verzacht toch een beetje de pijn en gemis van het festival.

De band is afkomstig uit Zwitserland! Nu niet een land dat je direct associeert met heavy metal. Triptykon werd opgericht door gitarist Thomas Gabriel Fisher, eerder was hij actief met de band Celtic Frost en Hellhammer.

Bizar toeval gezien de recente ontwikkelingen dat een van de albums die Celtic Frost maakte de titel ‘Into The Pandemonium’ draagt. Op dit album stond het eerste deel van een beoogd requiem. Het plan was om middels een serie van EP’s het muziekstuk af te maken. Een ambitie die niet werd volbracht door problemen met het label en het daarna uiteen vallen van de band. Het derde deel van de cyclus verscheen in 2006, dit na de comeback van Celtic Frost. Maar vervolgens viel de band voor de tweede keer uit elkaar.

Roadburn baas Walter Hoeijmakers benaderde Fisher of hij niet alsnog het requiem wilde voltooien. En zo geschiede in samenwerking met het Metropool Orkest. En waarvan we nu op CD, LP of DVD het muzikale resultaat kunnen bewonderen.   

Vanaf de eerste drumslagen waarmee het muziekstuk opent lijkt het alsof de zon buiten wordt omhuld door donkere wolken. De muzieknoten als de bouwstenen van een majestueuze kathedraal gevuld met zware klanken. Orkest en band zijn versmolten tot een muzikale wereld zonder hoop of streepje licht. In deze mis volgt geen verlossing waarna het verdriet langzaam zakt, de cyclus centreert zich op het gevoel van verlies en de bijhorende pijn. De protagonist die liever in het vagevuur van die zware emoties wil blijven om geen afstand te hebben van de persoon die hij of zij verloor. De afstand voelt immers als het opnieuw verliezen van diegene die weg is.

Een topzware maar even zeer indrukwekkende compositie die nu voltooid is. Muziek bestemd voor de luisteraar die wel tegen een stootje kan. Tegelijkertijd bewijst dit ook de noodzaak van een uniek festival als Roadburn. Waar anders krijgen dergelijke klanken een groot podium.

Dus om af te sluiten: Viva Triptykon, Lang leve Walter Hoeijmakers en op naar editie 2021.

CD Track List:
01. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)
02. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition)
03. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)
04. Winter (Concert Rehearsal Take April 11, 2019) (Bonus track)

DVD Track List:
01. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)
02. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition)
03. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)

LP Track List:
01. Rex Irae (Requiem, Chapter One: Overture)
02. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition, Pt. 1)
03. Grave Eternal (Requiem, Chapter Two: Transition, Pt. 2)
04. Winter (Requiem, Chapter Three: Finale)

EP Track List:
01. Winter (Concert Rehearsal Take April 11, 2019)

Website: Triptykon