Trashville – Trash De Ville
Format: CD / Label: Trashville Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Waarschijnlijk hadden de leden van de band Trashvillehet veel te druk met zuipen en rocken. Zo druk, dat ze geen tijd hadden om enige info over hun band online te zetten. De enige info, die ik kon vinden is dat het hier om een Finse band gaat uit het plaatsje Tammela en dat zij zichzelf omschrijven als “the hardest working speed country band in the world”.

En met de term “speed country” kan ik, na beluistering van dit album wel vrede hebben.

We hebben hier namelijk te maken met een band, die hun country eens flink door de smerige punk en garagerock heeft gehaald en maar door blijft raggen.

Het album is voor het grootste deel gevuld met covers. En daar vind je een aantal zeer onverwachte covers tussen.  Zoals een cover van het Bangles nummer Walk Like An Egyptian. In de handen van Trashville is dit een feestelijk swingende mix van bluegrass en country geworden, die ontdaan is van elk soort van franje.
Ook de cover van Nino Rota’s Love Theme From The Godfather mag als zeer opmerkelijk bestempeld worden. Dit nummer herken je bijna niet meer terug doordat het getransformeerd is tot een spetterend, wild stuiterend nummer met een diep snijdende twang gitaar.
Ook het Queen nummer ‘39 wordt gecoverd. Dit keer niet in een woest rockende versie maar in een sprankelende, intieme, haast Pogues achtige versie.
De cover van het Dead Kennedys nummer Winnebago Warrior past perfect op dit album. De bassist van de band “slapt” zich de blaren op zijn handen in deze punky riffrocker. Let’s Go Burn Ol’ Nashville Down heeft ook Dead Kennedys referenties want het werd geschreven door de voormalige Dead Kennedys zanger Jello Biafra, samen met Mojo Nixon. Het resultaat is een uitzinnig soort punky countrybilly.
Bij een ongecompliceerde rocker denk je al snel aan Status Quo. Hun Young Pretender is dan ook, in handen van Trashville, een simpele maar zeer doeltreffende rocker geworden.

Het lekkerst klinkt Trashville in de boertig rockende nummers zoals Raise Hell, Drink Beer, de schurend raggende cover van het van o.a. Waylon Jennings bekende Mama Don’t Let Your Cowboys Grow Up To Be Babies en het hilarisch getitelde I’ve Never Gone To Bed With An Ugly Woman, een cover van een Bobby Bare nummer.

Ik durf te beweren dat de Finse band Trashville te bestempelen valt als de speecountry variant van een band als onze eigen rauwdouwers Peter Pan Speedrock!

Tracklist:
01. Raise Hell, Drink Beer
02. Winnebago Warrior
03. Mama Don’t Let Your Cowboys Grow Up To Be Babies
04. Let’s Go Burn Ol’ Nashville Down
05. Young Pretender
06. Cry Cry Cry
07. I’ve Never Gone To Bed With An Ugly Woman
08. Logger’s Humppa
09. Hair Of The Dog
10. Guitar Man
11. Walk Like An Egyptian
12. Freight Train Boogie
13. Love Theme From The Godfather
14. ’39

Website: https://www.facebook.com/trashville/