Toundra – Das Cabinet Des Dr. Caligari
Format: CD – LP / Label: Inside Out Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

‘Das Cabinet Des Dr. Caligari’ was een stomme (geen geluid dus) Duitse horrorfilm uit 1920. De film handelt over hoe de mooiste ideeën uit kunnen groeien tot de meest afschuwelijke ideologieën en hoe een individu met de beste bedoelingen toch het slechtste kan doen.

Allemaal ingrediënten voor een dreigende zware soundtrack en die wordt geleverd door de Madrileense band Toundra, die bestaat uit Alberto Tocados (bas), Esteban Jiménez (gitaar), Macón a.k.a. David López (gitaar) en Alex Pérez (drums).

Verwacht op dit album echter geen donkere, black metal-achtige geluiden. Nee, het geluid van deze instrumentale band gaat veel meer richting het geluid van Pink Floyd in hun “Ummagumma” periode. Ingehouden, dreigende psychedelische muziek dus.

Na Titelsequenz, een kort intro met zacht tokkelende gitaar en zwevende synthesizer volgen er zes zogenaamde “bedrijven” onderverdeeld in Akt I tot en met VI.
De eerste, Akt I, klinkt dreigend en dreunend. Naast een “Ummagumma” geluid duiken er ook invloeden als the Cure (“A Forest”) op. Het nummer zit vol met een ingehouden spanning met dromerig, broeienerig gitaarwerk. Je zit te wachten op een uitbarsting, die echter niet komt.
Na schurende en naargeestige gitaargeluiden opent Akt II. Een ruim twaalf minuten lang beklemmend maar ook bij vlagen betoverend intiem nummer. Door de donderende drums en het aanzwellende schurende gitaarspel neemt de dreiging in het nummer toe, zonder dat er een uitbarsting komt.
In het traag galmende Akt III onstaat door de schurende gitaren en de donkere pianoakkoorden een psychedelisch geluid a la “Careful With That Axe, Eugen” (Pink Floyd). Het ingehouden zwevende, op synthesizer golven drijvende, Akt IV wordt op het eind iets heftiger door de hard raggende en schurende gitaarriffs.
Zowel Akt V en Akt VI zijn dreigende, galmende nummers, vol met suizende en schurende soundscapes.

Toundra levert met hun zevende album een onderhuids broeiend en zeer intrigerend album af dat voor de liefhebbers van het oude Pink Floyd werk absoluut aan te raden is.

Tracklist:
01. Titelsequenz
02. Akt I
03. Akt II
04. Akt III
05. Akt IV
06. Akt V
07. Akt VI

Website: Toundra