Andy Frasco & The U.N. – Keep On Keepin’ On
Format: CD-  LP – Digital Label: SideOneDummy Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Andy Frasco en zijn band The U.N. begonnen in 2007 en zorgt vanaf het begin al voor feestende massa’s bij hun optredens. Frasco omschrijft zelf hun muziekstijl als feestende blues maar daar doe hij zichzelf en zijn band te kort mee.

Andy Frasco & The U.N. spelen zeker niet enkel blues maar je hoort ook veel funk en jazz invloeden in hun muziek. Voeg daarbij de teksten van Frasco en je hebt een geweldige feestband. The U.N. staat erom bekend dat ze steeds weer nieuwe leden hebben, om het geluid nieuw te houden. Alleen Andy Frasco (zang en toetsen), Ernie Chang (saxofoon) en Shawn Eckels (gitaar en zang) maken vast deel uit van de band.

Na het ‘Change of Pace’ album uit 2019 is er dit jaar weer een nieuwe release van Andy Frasco & The U.N., ‘Keep On Keepin’ On’ genaamd. Voor Frasco zelf is er veel veranderd sinds het laatste album. Vechtend tegen allerlei verslavingen en eenzaam zat hij weken lang thuis terwijl de stemmen in zijn hoofd luider en luider werden.
Hij was altijd te trots geweest om in therapie te gaan maar kon er nu echt niet meer onderuit. Het album ‘Keep On Keepin’ On’ is het resultaat van deze therapie en is er ook onderdeel van. Frasco wil niet langer zijn kop in het zand steken en de feestende, drinkende frontman zijn van een band. Nee, zijn doel is nu bewustzijn creëren voor psychische problemen. Hij wil er over praten en over zingen om anderen met hetzelfde probleem te helpen. Nu klinkt dit allemaal heel erg zwaar en ontstaat de angst meteen dat het over is met het vrolijke geluid van Andy Frasco & The U.N. maar niks is minder waar. De teksten op het ‘Keep On Keepin’ On’ zijn zeker een stuk zwaarder dan de vorige albums van de band maar de muziek blijft even vrolijk.

Het album begint met de titel track Keep On Keepin’ On die meteen de toon zet voor de rest van het album. Keep On Keepin’ On wordt gedreven door de drums van Andee Avila en er is een mooie rol weggelegd voor de sax van Ernie Chang. Het tempo gaat iets naar beneden voor I’ve Got A Long Way to Go, een funky soul nummer.
Net als de rest van het album gaat Animals over de geestelijke gezondheid van Frasco. Met dit nummer wil Frasco laten weten dat we niet alleen zijn, we zijn allemaal dieren die een thuis zoeken. Animals wordt wederom gedreven door de drums en krijgt een gospel sfeer door een achtergrondkoor en geklap, maar klinkt vooral heel vrolijk, op de tekst na dan.
Getaway heeft een erg mooi intro en ontwikkeld zich al snel tot een nummer met veel pop invloeden. Het nummer gaat erover dat Frasco een plek nodig had om te ontsnappen aan de stemmen in zijn hoofd.
Het door de piano van Frasco gedreven blues nummer Shine is in twee delen geknipt. Het nummer gaat erover dat je het moment moet pakken en het lichtpunt moet zijn in je eigen leven. Het tweede deel van Shine (Shine – outro) is een instrumentaal nummer van nog geen twee minuten lang. Het nummer lijkt een gesprek te zijn tussen de sax van Chang en de piano van Frasco, erg mooi gedaan.
Het funky rock n roll nummer Love Is A Gun volgt hierna. Het nummer brengt je meteen naar een swingend zomerfeest, die nog even doorgaat tijdens het volgende nummer None of Those Things. None of Those Things gaat erover dat materiële dingen er niet toe doen, en heeft een beetje hetzelfde sfeertje als het vorige nummer.
Ook het volgende nummer gaat hier ook een beetje over, Feel It In Our Bones brengt het tempo weer een beetje verder naar beneden maar houd het zomerse gevoel. Good Man is een leuk voorbeeld van de verandering die Andy Frasco de laatste jaren heeft doorgemaakt, van feestbeest naar iemand die eerlijk praat over zijn geestelijke toestand.
Gedreven door de drums en met vele tempowisselingen is Good Man zeker één van de beste nummers van het album. Het album wordt afgesloten met het nummer Better Day. Better Day is een grote overgang van het vrolijke energieke Good Man, maar vormt wel een mooi einde van dit, zeer eerlijke, album.

Kortom: Tekstueel een zeer ander album dan we gewend zijn van Frasco en zijn band maar muzikaal klinkt het dan wel weer zoals de vorige albums. Een erg sterk en vooral eerlijk album.

Tracklist:
01. Keep On Keepin’ On
02. I’ve Got a Long Way To Go
03. Animals
04. Getaway
05. Shine
06. Shine (outro)
07. Love Is a Gun
08. Nono of Those Things
09. Feel It In Our Bones
10. Good Man
11. Better Day

Website: Andy Frasco