Tony Spinner – Love Is The Answer
 Format: CD / Label: Grooveyard Records
Release: 2020

Tekst: Johan Cox  van Bluestraffic ; live via www.omroeppenm.nl/radiogids/listen  (elke vrijdag van 20.00 – 22.00 uur)

De muziek en vooral popliefhebbers kennen Tony Spinner als gitaar- en zanggrootheid van de superband Toto. Ongeveer tien jaar lang maakte hij deel uit van deze band. Een band waar hij zelf gemengde gevoelens over had. Hij verkoos eigenlijk liever de blues- en rockkant en was een duidelijke fan van het Johnny Winter en vooral Rory Gallagher genre (zie de cd: ‘My 64’ die was opgedragen aan good old Rory; “lov’ ya, play on brother”.

Tony Spinner, blues- en rockgitarist uit Missouri Arkansas, heeft zijn tiende solo cd afgeleverd.

En dan verwacht je blues en rock, van het zware werk. Echter, niets is minder waar. Dit is een zeer afwisselende en uitstekende cd geworden die bol staat van verrassing.

Twaalf nummers waarin de nummers mooi en verscheiden zijn.Begint het Same As It Ever Was als een wat heavy nummer met wat funky achtergrond. Dizzy, track twee heeft een zeer sterk funk ritme met mooie gitaarrifs.
Pony Ride, heeft iets “experimenteels” en Someone To Bring Me Love doet me denken aan de Doobie Brothers met mooie harmonie samenzang.

Vergelijken met andere bands is altijd wat moeilijk en moet ik ook niet doen. Maar allerlei invloeden zijn in deze cd te horen, van experimenteel tot Southern Rock met slide. En het mooie is…het verveelt niet. Veel afwisseling met geweldige gitaarwerk van Tony.
En dit allemaal met een geweldig ritme duo van Nederlandse bodem; zijn vaste band Michel Mulder op bas en Alex Steier op drums. Zij zetten de funk en de beat duidelijk en strak neer en mogen hun ding dan ook doen op het nummer Chun-Key,……lekker knallen, en zet hem hard.
Big River is een nummer van 7.32 min; vrolijke start en net als je denkt: was het dit, dan gaat hij op een ludieke wijze over naar gitaarwerk met bottleneck.

Kortom een zeer verrassende cd waarin je allerlei invloeden hoort en je begrijpt dat hij gewoon zijn eigen ding wil doen. Geen blues, geen rock “pur sang”. Gewoon, gedurfd van alles wat. Het verveelt zeker niet en is zeker een aanrader.  Niet voor de puristen onder ons maar Tony verstaat zijn vak en speelt gewoon goed.

Maar ga Tony en band zelf zien als hij in Nederland optreedt. Hij had geregeld optredens in Nederland en Europa omdat hij hier zijn publiek vond. Zo heeft deze  cd dan ook Nederlandse roots met Michel en Alex. Hopelijk binnenkort weer.

Website: Tony Spinner