Tony Mitchell – Church Of A Restless Soul
Format: CD – Digital / Label: AOR Heaven
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De Engelse zanger, songwriter en gitarist Tony Mitchell begon zijn muzikale carrière in 1991 als frontman van de band Kiss Of The Gypsy. Hun debuutalbum werd door de pers erg goed ontvangen en de band werd gezien als de nieuwe grote rock belofte uit Engeland, maar heeft deze belofte nooit waar weten te maken.

Kiss Of The Gypsy speelde over de hele wereld en was eigenlijk bijna constant op tournee. In 1992 vonden ze toch tijd om een tweede album op te nemen maar hun nieuwe platenmaatschappij zag er blijkbaar niet veel in en deed weinig tot niks om de band te promoten. In 1993 vonden de heren van Kiss Of The Gypsy het genoeg geweest en de band viel uit elkaar, hun tweede album is tot op de dag van vandaag nog niet uitgebracht. Sinds het uiteen vallen van Kiss of The Gypsy heeft Mitchell met vele verschillende bands gewerkt, onder andere: Alice Cooper, Jon Anderson, Alan Parsons Project en zingt hij één nummer op het album ‘Return To The Centre Of The Earth’ van Rick Wakeman.

In 2004 begint Mitchell samen met zijn vrouw Dawn, XGypsy Music Production Company en heeft hij zijn eigen studio (XGypsy studio). Door de naam lijkt het er even op dat Mitchell weer verder wil met Kiss Of The Gypsy maar dat blijkt niet zo te zijn.
In zijn studio schrijft Mitchell veel muziek voor soundtracks en werkt met jonge nieuwe bands. In 2010 brengt Mitchell voor het eerst een solo album uit en sindsdien brengt hij af en toe een album uit (soms met een band, soms onder zijn eigen naam) en speelt nog elk jaar heel veel shows in Engeland.
Door het vele optreden en schrijven voor zijn solo albums lijkt het alsof Mitchell niet veel tijd meer heeft voor andere bands en voor XGypsy Music Production, de laatste update van de site van XGypsy stamt alweer uit 2016… De muziek van Mitchell is misschien het beste te omschrijven als ergens tussen Whitesnake en Bon Jovi in.

Mitchell pakt het met ‘Church Of A Restless Soul’ net zo aan als bij zijn vorige album, ‘Beggars Gold’ uit 2018, hij schrijft heel veel nummers en kiest vervolgens de dertien beste nummers uit en die vormen samen het album. Voor ‘Beggars Gold’ schreef Mitchell tweeëntwintig nummers en voor ‘Church Of A Restless Soul’ maar liefst achtentwintig. Mitchell deed er twee jaar over om deze achtentwintig nummers te schrijven en had eigenlijk genoeg voor twee albums maar hij wil alleen de beste nummers uitbrengen. Dat zowel ‘Beggars Soul’ als ‘Church Of A Restless Soul’ elk bestaan uit dertien nummers zal vast ook geen toeval zijn.

Niet alleen heeft zowel ‘Beggars Soul’ als ‘Church Of A Restless Soul’ hetzelfde aantal nummers ook het intro van ‘Church Of A Restless Soul’ doet zelfs denken aan de opening van het vorige album.
Dit keer zijn het echter kerkorgels die de intro spelen, waarna het openingsnummer Church Of A Restless Soul opeens uit de boxen knalt. De titeltrack van het album begint misschien rustig en zacht maar dat is snel over en veranderd het nummer in een rechttoe rechtaan hardrock nummer inclusief jankende gitaarsolo.
Living On The Run begint met evenveel energie als het vorige nummer maar zakt snel iets in tempo en ontpopt zich als een stevige rock ballad met een hoog meezing gehalte. Tijdens de eerste twee nummers van dit album kunnen we horen dat Mitchell nog steeds een geweldige gitarist is en tijdens het derde nummer verzorgt hij met zijn gitaar een geweldige intro.
In & Out Of Love gaat verder waar Living On the Run is gestopt en heeft een behoorlijke dosis hardrock en een hoog meezing gehalte. Living On the Run begon met een gitaarsolo van Mitchell en In & Out Of Love eindigt hiermee.
The Mighty Fall begint een beetje net als de titeltrack met een rustig intro waarna het nummer rustig opbouwt tot een lekker rock nummer. Op The Mighty Fall horen we naast Mitchell ook een goede vriend van hem zingen: Danny Vaughn. Vaughn was de zanger van de Amerikaanse hardrockband Tyketto, die ongeveer dezelfde soort muziek maakten als Mitchell en Kiss Of The Gypsy.
De samenwerking tussen de twee werkt erg goed en The Mighty Fall is een lekker, radiovriendelijk, rocknummer die je na één keer luisteren al kan meezingen.
Electric begint met de drums van Neil Ogden, ook de rest van het nummer is opgebouwd rondom de drums. Na Electric komen we ongeveer halverwege het album en horen we opeens een akoestische gitaar. De overgang is groot na Electric maar I Believe In Angels is een prachtig nummer, geschreven na het overleden van een familielid.

Killing Me To Love You heeft een lang intro en doet daarom meteen denken aan het eerste nummer van het album: Church Of A Restless Soul. Met bijna zeven minuten is Killing Me To Love You ook het langste nummer op het album, een album waar veel lange nummers op staan.
Met Never Wanted Love gaat het tempo weer even iets naar beneden. Never Wanted Love ontpopt zich langzaam als power rock ballad.
One Good Reason begint met de keyboards van Shawn Charvette en is een leuk rocknummer met een erg donkere gothic sfeer. Net als na Electric gaat het tempo ineens weer volledig omlaag, en ook dit keer is het weer een zeer grote overgang.
Sacrifice begint als een hele rustige ballad maar het tempo gaat toch langzaam omhoog om te eindigen als een rechttoe rechtaan rocknummer. Shattered Dreams is weer een erg donker nummer met een aantal mooie tempowisselingen.
Het intro van Evil Woman doet me denken aan Marilyn Manson maar het nummer verandert snel in een echt Michell nummer met een hoog meezing gehalte. Het album wordt afgesloten met een knal getiteld Heaven Is Falling.

Kortom: ‘Church Of A Restless Soul’ is precies wat je van Tony Mitchell verwacht: harde drums, veel jankende gitaar solo’s en een hoog meezing gehalte.

Tracklist:
01. Church Of A Restless Soul
02. Living On The Run
03. In & Out of Love
04. The Mighty Fall (featuring Danny Vaughn)
05. Electric
06. I Believe In Angels
07. Killing Me To Love You
08. Never Wanted Love
09. One Good Reason
10. Sacrifice
11. Shattered Dreams
12. Evil Woman
13. Heaven Is Falling

Website: Tony Mitchell