Recensie: Tony Holiday’s – Porch Sessions Volume 2

 

Tony Holiday - Porch Sessions Volume 2

Tony Holiday‘s – Porch Sessions Volume 2
Format: CD – Digital / Label: Blue Heart Records
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

“One take Shots“ als start en eindpunt

Tony Holiday is toch wel een bluesman waarvan we dachten dat ze uitgestorven waren, geen fan van digitale foefjes, overdubs of andere opsmuk maar iemand die kiest voor de rauwe pure opname ….met de Field recordings van Alan Lomax in de jaren 30/40 van de vorige eeuw als inspiratie. Zo primitief als toen gaat het nu natuurlijk niet meer helemaal maar de insteek en executie is net als bij voorganger ‘Porch Sessions Volume 1’ meer dan geslaagd te noemen.

Dwars door de Verenigde Staten reisde Holiday om met een karrevracht aan bevriende  bluesmuzikanten sessies te houden waarbij hij samen met Big John Atkinson en JD Taylor “One take Shots“ als start en eindpunt wou houden.

Meer dan 35 bevriende muzikanten werkten mee aan het project om een zestiental nummers vast te leggen , sommige bekende nummers en andere weer onbekende pareltjes. Onder deze vrienden bevinden zich; Kid Ramos, Bobby Rush, Kim Wilson, Watermelon Slim en de inmiddels overleden James Harman, aan wie het album is opgedragen.

Er waren tevens genoeg harmonica spelers te vinden bij al de sessies waardoor Tony zich niet genoodzaakt zag om zelf op elk nummer mee te spelen op zijn harmonica. Dat Holiday de harmonica ooit heeft opgepakt hebben we aan John Nemeth te danken want toen Tony nog als afwasser werkte hoorde hij Nemeth spelen in de bbq zaak waar hij werkte en moest en zou zien waar dat machtige geluid vandaan kwam…..de volgende dag heeft hij zijn gitaar verkocht.

De afgelopen vijf jaar is hij druk geweest met reizen door Amerika om verschillende blues mannen en vrouwen op de plaat vast te leggen en na de opnames voor ‘Porch Sessions Volume 1’ had hij het gevoel dat er nog meer in het vat zat, laten we genieten en dankbaar zijn…..wat in het vat zit verzuurt niet zeggen ze, laten we hopen dat Holiday en zijn companen het vat nog niet geleegd hebben.

Tracklist:
01 – She‘s Tuff, Feat Victor Wainwright
02 – Honey Bee , Feat Willie Buck
03 – Change Is Inevitable, Feat AJ Fullerton
04 – Recipe For Love, Feat Bobby Rush
05 – Smokestack Lightning, Feat Watermelon Slim
06 – Going To Court 2 , Feat James Harman
07 – Go, Feat John Lawton
08 – Everyday I Have The Blues, Feat Lurrie Bell
09 – Brazilian Brothel, Feat Richard Rip Lee Pryor
10 – Bad Bad Girl, Feat Johnny Burgin
11 – Find Me When The Sun Goes Down, Feat Rae Gordon
12 – That‘s How I Learned, Feat Ben Rice
13 – Cake Walk, Feat Mark Hummel & Dennis Gruenling
14 – Family Tree, Feat JD Taylor
15 – Peace Will Come, Feat Southern Avenue
16 – Get Outta Here ( Dog Named Bo), Feat Bobby Rush

Website: https://tonyholidaymusic.com/