Recensie: Tommy Ridgley – Rhythm And Blues In New Orleans – Selected Singles As And Bs 1949-1962

 

Tommy Ridgley - Rhythm & Blues In New Orleans – Selected Singles As & Bs 1949-1962

Tommy Ridgley – Rhythm And Blues In New Orleans – Selected Singles As And Bs 1949-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Tommy Ridgley was één van de vele artiesten, die in het voetspoor van Fats Domino een graantje probeerde mee te pikken van de New Orleans rhythm & blues populariteit aan het eind van de 50’s en het begin van de 60’s.

Deze zanger en bandleider uit New Orleans begon in dixieland bands en in de band van Earl Anderson.

Zijn debuutsingle Shrewsbury Blues verscheen in 1949 op het Imperial label en werd geproduceerd door Fats Domino producer Dave Bartholomew. Met zijn band The Untouchables nam hij op voor labels als Decca, Atlantic en herald.

Tommy scoorde slechts wat regionale hits en zijn Tra-La-La werd later succesvol gecoverd door Pat Boone (!). In de zestiger jaren tekende Tommy bij het Ric label maar ook hier bleven de echte hits uit.

Tot aan zijn dood in 1999 trad Tommy regelmatig op op het New Orleans Jazz & Heritage Festival en in de 90’er jaren verschenen er nog 3 albums met gasten als George Porter, Jr. En Snooks Eaglin.

In 1999 overleed Tommy aan longkanker.

Op dit overzichtsalbum zijn zijn vroege opnames te horen en de nummers uit de 50’s springen er hier uit doordat hier nog sprake was van lekker swingende bigband rhythm & blues. Te horen in nummers als de opener Earley Dawn Boogie, het loom pompende Boogie Woogie Mama en het krachtige Monkey Man.

Voorzichtig aan werden er allerlei aanpassingen aan Tommy’s geluid gedaan in een poging om hem te laten doorbreken. Zo zijn er Fats Domino invloeden te horen in Good Times (a la The Fat Man), invloeden van Buddy Holly (Not Fade Away) in What’Cha Gonna Do, Bo Diddley invloeden in het soepel rockende The Girl Across The Street en invloeden vanRay Charles in zowel How I Feel en Is It True.

In The Only Girl For Me is Tommy zelfs als crooner te horen.

Toch staat er ook een aantal nummers uit de latere periode op het album, die de moeite meer dan waard zijn.

Double Eyed Whammy is een venijnig hoekig groovend nummer, Three Times een stuwend swingende shuffle en The Girl From Kooka Monga een luie groover.

Dit overzichtsalbum bewijst dat Tommy Ridgely een onterecht, bijna, vergeten rhythm & blues zanger was. Eerherstel dus!

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/