Rockcolumn: Solomon Burke – Hold On Tight

 

De columns zijn verhalen over ‘de mens achter de ‘popster’

Tekst: Tom Wouters

Solomon Burke – Hold On Tight

Op zondagmorgen 10 oktober 2010 landde op Schiphol Airport een lijnvlucht uit Washington (USA). Het toestel vervoerde onder meer een soullegende, die op weg was naar een concert twee dagen later in poptempel Paradiso in Amsterdam met de Nederlandse band De Dijk.

Solomon Burke werd in 1940 geboren in de Amerikaanse stad Philadelphia. Hij gaf in de jaren zestig, met zijn machtige bronzen stem, mede vorm aan de rythm and blues en werd als zodanig een van de grondleggers van soul music. Hij werd dan ook wel de King of Rock ‘n’ Soul genoemd.

Burke had in de zestiger jaren een aantal hits, zoals Cry To Me, If You Need Me, Got To Get You Off My Mind en vooral Everybody Needs Somebody To Love, dat later een grote hit werd in de uitvoering van de Blues Brothers Band.

In de jaren zeventig en daarna verdween Burke een beetje uit zicht. Hij had aanmerkelijk minder commercieel succes dan andere soulzangers, zoals Otis Redding, James Brown en Wilson Pickett. Hij werkte in die tijd vooral als predikant en begrafenisondernemer. In 2002 maakte hij een comeback met het album ‘Don’t Give Up On Me’ met songs van onder meer Tom Waits, Elvis Costello en Bob Dylan.

Ook in Nederland werd hij weer populair door vele clubshows en optredens op de North Sea Jazz en Pinkpop festivals. Burke was een bijzondere verschijning, mede door zijn enorme fysieke omvang (hij woog tussen de 150 en 200 kilo), bewoog hij zich de laatste jaren voort in een rolstoel en nam hij tijdens zijn optredens plaats op een troon midden op het podium.

In 2007 zag Solomon Burke de Nederlandstalige band De Dijk optreden en hij was dermate onder de indruk dat hij een album wilde opnemen met de band.
In 2009 nemen Solomon Burke en De Dijk het album ‘Hold On Tight’ op, een album met Engelstalige versies van 12 De Dijk-klassiekers.

Op 30 september 2010 komt ‘Hold On Tight’ uit. Het album bevat prachtige songs als Good For Nothing (Nergens Goed Voor), I Gotta Be With You (Ik Kan Het Niet Alleen), My Rose Saved From The Street (Mijn Van Straat Geredde Roos) en natuurlijk Hold On Tight (Hou Me Vast). Op het album vormen de machtige soulstem van Burke en de geweldige muzikale begeleiding van De Dijk een perfecte combinatie.

Op die bewuste 10de oktober in 2010 vertrekt Solomon Burke naar Nederland voor een promotietour voor het album, die twee dagen later in Paradiso Amsterdam begint.

Maar op 12 oktober 2010 staat De Dijk in Paradiso alleen op het podium. Solomon Burke is kort na de landing op Schiphol Airport een natuurlijke dood gestorven.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon_Burke

Solomon Burke - Hold On Tight