+Tokyo Blues Breakers - The Tokyo Blues Breakers

Tokyo Blues Breakers – Tokyo Blues Breakers
Format: CD – LP – Digital / Label: Soundflat Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het is weer hoog tijd voor een potje smerige garagerock, die vol zit met vunzige 60’s rhythm & blues invloeden. En die geluiden komen dit keer uit Tokyo, Japan door het mysterieuze trio Tokyo Blues Breakers. Mysterieus omdat de namen van de bandleden alleen in Japanse letters vermeld staan.
Dit trio is qua hun ontwikkeling in de 60’s blijven steken dus is het niet vreemd dat dit album vol staat met Seeds of Standells-achtige gareagerock, rhythm & blues en Motown soul.
De teksten zijn deels in het Japans en deels in het Engels en de zang is dusdanig vervormd dat je van die teksten sowieso geen snars begrijpt. Dat maakt echter niets uit want de passie en en de energie die dit trio uitspuwt is onweerstaanbaar!

Zo openen ze met het smerig doorraggende Lead Guitar Side Guitar met een pompende bluesharmonica en gierend gitaarwerk. Met London Is Burning Blues dreunt het trio onverstoorbaar verder met een hoekig Sonics-achtig nummer met rauw uitgebrulde zang. Het gaspedaal gaat nog ietsjes verder in in de 60’s garagerocker Forever Young Blues, die klinkt alsof The Ramones zich aan de 60’s rhythm & blues wagen.
Go Blues Train Go doet qua vunzigheid niet onder voor het geluid van The Jon Spencer Blues Explosion. Een genadeloos smerig rockend garagebluesnummer met een snijdende fuzzgitaar. In Mata Au Hide Made (Lovers & Fools) zijn 60’s modgeluiden te horen via een stuwende Motown beat. Dit had een fuzzy uitvoering van de jonge The Jam kunnen zijn. Het modgeluid wordt, na een bedrieglijk breekbaar gitaarintro, voortgezet in Alcohol Land. Yardbirds Is Playing At My House is vervolgens een stomende smerige garagerocker met een “My Generation”-achtige energie.
Blues In 1969 klinkt al even wild met opzwepende rhythm & blues gitaarlicks en bedrieglijke lieve popkoortjes. Citroen Blues lijkt op een wilde, opgevoerde versie van het “Batman Theme”. Onstuimig, energiek en vooral smerig! De volgende smerig pompende garagerocker dient zich dan weer aan met Namiki, dat gevolgd wordt door de pompende mod geluiden van This Is Radio One. 5-4-3-2-1 is een cover van het Manfred Mann nummer en krijgt via de brullende harmonica en de schreeuwzang een extra smerig geluid.
Voordat je het weet is het album alweer afgesloten met Sha La La, een Sonics-achtige rocker met onweerstaanbare gitaarriffs.

De Tokyo Blues Breakers bewijzen met hun debuutalbum een aanwinst voor het smerige garagerock/blues kamp te zijn!

Tracklist:
01. Lead Guitar Side Guitar
02. London Is Burning Blues
03. Forever Young Blues
04. Go Blues Train Go
05. Mata Au Hide Made (Lovers & Fools)
06. Alcohol Land
07. Yardbirds Is Playing At My House
08. Blues In 1969
09. Citroen Blues
10. Namiki
11. This Is Radio One
12. 5-4-3-2-1
13. Sha La La

Website: Soundflat Records