Recensie: Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard – Taking the Good with the Bad

 

Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard – Taking The Good With The Bad

Thorbjørn Risager & Emil Balsgaard – Taking the Good with the Bad
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Filip Heidinga

Thorbjørn Risager en zijn band The Black Tornado is intussen een vrij bekende naam in de Nederland. De Deense gitarist en zanger Risager brengt al sinds 2005 regelmatig een nieuw album uit en het succes van de band wordt per album groter. Het, tot nu toe, laatste album van Risager en The Black Tornado is van begin vorig jaar.

Daarnaast vormt Risager een duo samen met Black Tornado toetsenist Emil Balsgaard, als een soort side-project. Het tweetal treed af en toe op en hebben in 2014 en 2018 een album uitgebracht. Het duo Risager & Balsgaard is zeker niet zo bekend als Risager & The Black Tornado maar dat is hun doel ook niet, hun doel is zo vaak mogelijk samen muziek maken.

Het afgelopen jaar kon The Black Tornado uiteraard niet optreden en ook niet met z’n zevenen de studio in om een nieuw album op te nemen. Risager en Balsgaard besloten om daarom weer samen de studio in te duiken en een tweede album te maken.
Om het geheel af te maken werden Black Tornado leden Søren Bøjgaard (basgitaar) en Martin Seidelin (drums) gevraagd om ook mee te spelen op het album ‘Taking the Good with the Bad’.

Bøjgaard neemt zelfs plaats achter de knoppen en produceert het album. Een album die werd gemaakt werd omdat ze verder niks anders konden doen op muzikaal gebied, een album die werd gemaakt om maar één reden: om de gelegenheid te hebben om samen muziek te maken. En zoals de titel al doet vermoeden kan je het album in twee delen splitsen: “the good en the bad” en deze twee wisselen elkaar voortdurend af.

Het album begint meteen lekker swingend met Insomniac Boogie. Insomniac Boogie is één van de drie nummers die Risager en Balsgaard samen schrijven voor het album en is een geweldige opener. Door het volle geluid van Insomniac Boogie lijkt het alsof er veel meer mensen in de studio aanwezig zijn maar het zijn toch echt alleen Risager en Balsgaard die je hoort.

Hierna volgt het stuwende I Know You Rider, een klassiek bluesnummer die later onder andere werd opgenomen door The Grateful Dead en Janis Joplin. Het album is gemaakt door Risager en Balsgaard maar op I Know You Rider valt vooral het drumwerk van Seidelin het meeste op.

It Ain’t Right begint met de gitaar van Risager maar als Balsgaard erbij komt met een lekkere boogie begint It Ain’t Right meteen lekker te swingen.

Met If I Could gaat het tempo naar beneden en horen we niet alleen country invloeden maar ook Caribische invloeden, een erg mooie combinatie.

Het volgende, Tango Till They’re Sore, klinkt precies zoals de titel doet vermoeden. Risager is een grote fan van Tom Waits, die het nummer in 1985 uitgebracht, later komen we nog een Waits nummer tegen en dit is niet het eerste album van Risager waar een Tom Waits nummer op staat.

Het nummer Too Late For Us is het tweede nummer op het album dat door Risager zelf is geschreven. Too Late For Us begint heel klein met alleen Risager op akoestisch gitaar maar later komt de bass van Bøjgaard die de basis legt voor Balsgaard fantastische piano werk. Risager sluit Too Late For Us uiteindelijk af met een mooie elektrische gitaarsolo.

Make Me A Pallet On Your Floor heeft een erg leuke en vrolijke piano intro van Balsgaard en swingt de rest van het nummer. En dan een nummer over iets wat weinigen van jullie ooit zullen hebben ontvangen: Christmas Card from a Hooker in Minneapolis, het tweede Tom Waits nummer op dit album.

Na deze mooie vertolking van het Waits’ nummer volgt het laatste zelfgeschreven nummer: The Way You Make Me Feel. In The Way You Make Me Feel valt alles precies op de juiste plaats, het subtiele gitaarwerk van Risager, het ingetogen pianospel van Balsgaard en de zachte drums.

Na dit mooie nummer hebben Risager en Balsgaard goed nieuws in de vorm van het swingende Good News van Ray Charles. Balsgaard sluit het album alleen af met het instrumentale When Shadows Fall.

Kortom: Weer een heerlijk album van Risager en Balsgaard, die twee kunnen ook geen slecht album maken lijkt het wel. Een album gemaakt om de plezier van het samen spelen en dat is duidelijk te horen.

Tracklist:
01. Insomniac Boogie
02. I Know You Rider
03. It Ain’t Right
04. If I Could
05. Tango Till They’re Sore
06. Too Late for Us
07. Make Me A Pallet on Your Floor
08. Christmas Card from a Hooker in Minneapolis
09. The Way You Make Me Feel
10. Good News
11. When Shadows Fall

Website: Thorbjørn Risager