The Yardbirds – Making Tracks
Format: CD – Digital – DVD / Label: Sing Song Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is een verschijnsel, dat regelmatig de kop opsteekt. Bands uit de 60’s of 70’s, die weer gaan optreden en zelfs albums uitbrengen. Vaak in een bezetting waar slechts een paar of zelfs maar één origineel bandlid zit.

Het gevaar daarvan is, dat zo’n band gaat klinken als een tribute bands, of nog erger, dat er tributebands zijn, die beter klinken dan de reünie van het origineel.

Dit gevaar liepen the Yardbirds ook, toen zij vanaf 1992 weer begonnen op te treden onder aanvoering van oerleden Jim McCarty (drums) en Chris Dreja (ritmegitaar). Bandleden kwamen en gingen. Zo zaten o.a. Gypsie Mayo (van Dr. Feelgood) en Ray Majors in de band.

In 2010 bestond de band, naast Chris Dreja en Jim McCarty, uit Andy Mitchell (zang, harmonica), Ben King (sologitaar) en David Smale (bas). Vier jaar later verscheen er een cd met liveoptredens van deze bezetting, opgenomen tijdens een Amerikaanse tour.

En nu is dit album opnieuw verschenen! En ik moet zeggen, dat deze bezetting het geluid van the Yardbird op een energieke en felle wijze in leven houdt zonder dat je een “tribute” gevoel krijgt. Dat komt met name door het uitstekende gitaarwerk van Ben King, die zijn gitaar flink laat vlammen en gieren.

Alle Yradbirds klassiekers komen voorbij, zoals I’m Not Talkin’, dat zeer levendig en hoekig swingend klinkt. Tinker Tailor Soldier Sailor is een pompende mix van psychedeliche pop en rhythm & blues met saccato riffs van Ben King. Natuurlijk is Heart Full Of Soul een feest van herkenning, wat ook geldt voor Shapes Of Things.
Slechts in een aantal nummers klinkt de band iets minder indrukwekkend. Dat zijn dan ook nummers van het ‘Birdland’ album uit 2003. Hier klinkt de band als een band, die op de Chris Rea toer gaat.
Zodra de blues de kop opsteekt zit het met het Yardbird geluid echter meteen weer goed. De priemende gitaar van Ben King excelleert in Five Long Years en de bluesklassieker Smokestack Lightning krijgt een lome versie.
Zelfs For Your Love, de song, die Eric Clapton de band deed verlaten, klinkt hier energiek en fris van de lever. Heel verrassend is de verie van Dazed And Confused, vooral bekend van Led Zeppelin. The Yardbirds maken hier een zeer indrukwekkende versie van met een uitzinnig rockend eind vol giollende gitaren.
I’m A Man sluit dit album op een waardige vlammende wijze af.

Vlak na de optredens van dit album werd Chris Dreja om medische redenen vervangen door Top Topham, ook al een ex-Yardbird.

Vele muzikanten kwamen en gingen daarna en the Yardbirs treden nog steeds op.

Met dit album zullen de Yardbirds fans zeer tevreden zijn.

Tracklist:
01. I’m Not Talkin’
02. Tinker Tailor Soldier Sailor
03. Drinking Muddy Water
04. Lost Woman
05. Heart Full Of Soul
06. My Blind Life
07. Train Kept Rollin’
08. Shapes Of Things
09. The Nazz Are Blue
10. Mystery Of Being
11. Five Long Years
12. Think About It
13. Over Under Sideways Down
14. Crying Out For Love
15. Smokestack Lightning
16. For Your Love
17. Happenings Ten Yaers Time Ago
18. Dazed And Confused
19. I’m A Man

Website: The Yardbirds