+The Who - Who

The Who – Who
Format: CD – LP – Cassette – Digital / Label: Polydor
Releasedatum: 6 december 2019

Tekst: Joop van Rossem

 The Who was in haar beginperiode een echte singlesband en kreeg pas met het ambitieuze conceptalbum ‘Tommy’ ook grip op de albumwereld. Terugblikkend op 55 jaar The Who mag je spreken van een onevenwichtig albumoeuvre.  Wat mij betreft zijn naast ‘Tommy'(1969), ‘Who’s Next’ (1971), ‘Who Are You’ (1978), ‘Face Dances’ (1981) en -vooruit- het laatste studioalbum ‘Endless Wire’ (2006) de krenten uit de Who-pap.

Dit nieuwe album met elf liedjes (veertien op de deluxe edition) kan niet voldoende indruk maken om zich tussen deze platen te nestelen. Op ‘Who’ vind je absoluut geen krakers die ook maar in de buurt komen van pakweg See Me Feel Me, Won’t Get Fooled Again, Baba O’Riley of Who Are You.
Het album bevat enkele misperen zoals het wel heel erg zoetige I’ll Be Back, het met een niemendallerig refrein opgesierde Break The News en het bepaald niet als The Who klinkende She Rocked My World.
Daar tegenover staan wel sterke liedjes in de vorm van het ferm rockende Rockin’ In Rage, het door de viool naar country neigende, door Townshend fraai gezongen Danny And My Ponies, All This Music Must Fade, de al wat oudere Townsend-song Ball And Chain, I Don’t Wanna Get Wise, Detour (met Baba O’Riley-achtig outtro), het poppy Beads On One String en Hero Ground Zero. Pluspunt is verder ook het feit dat Roger Daltreys stem nog altijd lekker stoer uit de boxen knalt.
Al met al mogen we dus toch wel spreken van een aangenaam teken van leven van beide zeventigers die ook weer een UK-Tour gaan starten in 2020.

Tracklist:
01. All This Music Must Fade
02. Ball And Chain
03. I Don’t Wanna Get Wise
04. Detour
05. Beads On One String
06. Hero Ground Zero
07. Street Song
08. I’ll Be Back
09. Break The News
10. Rockin’ In Rage
11. She Rocked My World
12. This Gun Will Misfire
13. Got Nothing To Prove
14. Danny And My Ponies

Website: The Who