The Warlocks – The Chain
Format: CD – LP – Digital / Label: Cleopatra Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

‘The Chain’ is het tiende studio album van de Amerikaanse psychedelic rock band The Warlocks. In de 22 jaar dat de band nu bestaat is er zeer veel veranderd en dat is bij ook het enige constante aan de band, naast het feit dat ze nooit commercieel zijn doorgebroken.

Het andere constante is gitarist Bobby Hecksher die de band heeft opgericht en de enige is die op alle tien albums speelt. De band bestaat steeds weer uit andere leden maar wat hier de reden van is is niet echt duidelijk. Het geluid van de band is door de jaren heen niet veel veranderd en ze spelen nog steeds psychedelische rock nummers die doet denken aan de hoogtijdagen van dit genre eind jaren zestig en zeventig.

Het verhaal van The Warlocks is eigenlijk meer het verhaal van Hecksher. Hecksher groeide op in een zeer muzikale familie, zijn opa had een eigen radiostation en zijn moeder werkte daar. Al op jonge leeftijd maakte hij kennis met verschillende muziekstijlen maar zijn grootste voorbeelden zijn The Velvet Underground en Grateful Dead, iets wat in zijn muziek duidelijk te horen is.
In 1998 richtte Hecksher de band The Warlocks op, een naam die zowel The Velvet Underground als Grateful Dead hadden gebruikt voordat ze bekend werden.
Twee jaar nadat hij de band had opgericht kwam het eerste album uit die erg goed werd ontvangen. In de jaren die volgden ging de band van platenmaatschappij naar platenmaatschappij omdat de band geen commercieel succes was. Bandleden kwamen en gingen weer en af en toe werd er een album uitgebracht.
De band was vooral veel op tournee in Amerika en stond een paar keer in het voorprogramma van een band en kwam zo ook soms, op deze manier, in Europa.

Bijna was er geen nieuw album gekomen van The Warlocks, Hecksher had geen inspiratie meer en had, naar eigen zeggen, niet zoveel meer met psychedelische rock. “Je wordt ouder en ik had niet het idee dat ik met deze muziekstijl nog iets kon toevoegen.”

Toen kreeg Hecksher een nieuwe fascinatie: crime documentaires. Hierin vond hij nieuwe inspiratie en besloot een concept album hierover te schrijven.

Het verhaal van ‘The Chain’ gaat dan ook over twee mensen die samen een bank overvallen. Eén van hen komt uit een arm gezin en is al eerder met justitie in aanraking geweest. De ander komt uit een rijke familie en had nog geen strafblad.
Het verschil tussen de veroordeling van deze twee hoor je naarmate het album verder gaat. De één komt er, door een dure advocaat, vrij makkelijk vanaf en de ander, door een pro-deo advocaat, komt er slecht vanaf.

Door dit verhaal lijkt het album meer op een soundtrack, van een film die nooit gemaakt is/wordt, en wordt je langzaam aan meegezogen in de beide verhalen. Het album begint vrij rustig met het nummer Dear Son maar veranderd veel van tempo tijdens het album, hierdoor krijgt het album meer diepte en wordt het verschil tussen de twee werelden mooi uitgebeeld in de muziek.
Albums van The Warlock zijn niet de meest toegankelijke albums die je kan vinden maar met ‘The Chain’ leveren ze een, voor hun doen, erg toegankelijk album af.
Vooral als je het verhaal achter het album kent is het een zeer interessant album die het beluisteren zeker waard is. Je moet er echter wel een beetje de tijd voor nemen, en goed luisteren. Maar dat is dan weer het “voordeel” van de corona maatregelen van dit moment, je hebt de tijd om een keer goed naar een album te luisteren.
Door de corona maatregelen krijgt het laatste nummer Party Like We Used To overigens wel een hele andere betekenis. Eigenlijk gaat het over een feestje na de vrijlating van één van de personages maar lijkt nu meer te gaan over de tijd waar we nu in leven. Wanneer kunnen we weer feesten als vanouds?
Ook Hecksher ziet de nieuwe betekenis, ook al was deze totaal niet de bedoeling. Mede waarom is het nummer nu op single uitgebracht.

Kortom: Het tiende album van The Warlocks is overduidelijk het beste album van de band tot nu toe. Ga er goed voor zitten en laat je meevoeren met het verhaal van het album.

Tracklist:
01. Dear Son
02. The Robbery
03. Mr. Boogeyman
04. Double Life
05. We Don’t Need Money
06. You Stooge Me
07. Sucking out Your Soul Like A Son Of A Bitch
08. Have Mercy on Me
09. Feel No Pain – You Hurt Me
10. I’m Not Good Enough – Party Like We Used To

Website: The Warlocks