The United States vs. Billie Holiday (Music From The Motion Picture)
Format: CD – Digital / Label: Warner Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Over het getroebleerde leven van de legendarische blues- en jazz zangeres Billie Holiday verscheen in 1972 de film “Lady Sings The Blues” met Diana Ross in de zeer overtuigende hoofdrol. Zij verzorgde ook de al even mooie soundtrack van deze film.

En nu is er een nieuwe film over Billie Holiday, ‘The United States vs. Billie Holiday’, waarin de focus meer ligt op de klopjacht van de Amerikaanse overheid op de aan heroine en drank verslaafde Billie Holiday, plus de daaraan gekoppelde discriminatie. De film is gebaseerd op het boek “Chasing The Scream: The First And Last Days Of The War On Drugs” van Johnn Hari.

In deze film speelt Andra Day de hoofdrol en zij verzorgt ook de zang op deze soundtrack. Evenals Billie Holiday beschikt Andra over een breekbare, gebarsten bluesstem waardoor het geluid van Billie Holiday op een zeer respectvolle wijze weer tot leven komt.

Alle klassiekers zijn aanwezig op deze soundtrack. All Of Me is in een romig deinende versie gestoken, voorzien van een flinke laag strijkers.

De absolute klassieker van Billie Holiday is het zeer wange en pijnlijke Strange Fruit, over het lynchen van gekleurde Amerikanen. Ook dit nummer wordt zeer overtuigend en indringend gebracht door Andra Day.
Haar gebroken en bluesy stem steelt de show in de zeer intieme ballad Break Your Fall, geschreven door Warren Oakfelder en Coleridge Tillman.

Het klassieke God Bless The Child is voorzien van een zeer aangenaam jazzy geluid. De single van deze soundtrack is Tigress & Tweed, dat Andra samen schreef met Raphael Saadiq. Het gaat hier om een, op zich, prima bluesy R’n’B  nummer dat echter wel afbreuk doet aan de Billie Holiday nummers.

The Devil & I Got Up To Dance A Slow Dance is geschreven en gezongen door Charlie Wilson, in duet met Sebastian Kole en is een slepend, bij vlagen zelfs Nick Cave-achtig, nummer.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van de vocale prestaties van Andra Day en hoop dat de film net zoveel indruk zal maken als deze soundtrack.

Tracklist:
01. All Of Me
02. Strange Fruit
03. Tigress & Tweed
04. The Devil & I Got Up To Dance A Slow Dance (ft. Sebastian Kole)
05. Solitude
06. Break Your Fall
07. I Cried For You
08. Ain’t Nobody’s Business
09. Them There Eyes
10. Lady Sings The Blues
11. Lover Man
12. Gimme A Pigfoot And A Bottle Of Beer
13. God Bless The Child