The Third Mind – The Third Mind
Format: CD – LP – Digital / Label: Yep Roc Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Wat het lezen van een boek al niet teweeg kan brengen! Nadat Dave Alvin een biografie van Miles Davis gelezen had besloot hij de (gelegenheids) formatie the Third Mind op te richten.

Dave Alvin kennen we natuurlijk als lid van the Blasters en van zijn vele soloalbums. Samen met Victor Krummenacher (bas, zang, o.a. ex-Cracker en Camper Van Beethoven), David Immergluck (gitaar, toetsen, zang, o.a. ex-Cracker en Counting Crows), Michael Jerome (drums, percussie, o.a. ex-John Cale en Richard Thompson) en singer-songwriter Jesse Sykes (zang, gitaar) heeft hij nu het eerste Third Mind album uitgebracht.

Een album met zes nummers waarvan er vijf covers zijn. De nummers nemen je mee terug naar de zeer psychedelische tijd van de jaren ’70 in nummers waarin psychedelische rock, folkrock, bluesrock en jazzrock voorbijkomen.

Het album start niet bepaald op de makkelijkste manier, maar wel zeer indrukwekkend, met een cover van het Alice Coltrane nummer Journey In Satchdananda. Dit nummer is hier getransformeerd tot een psychedelische jam met schroeiend bluesy gitaarwerk en borrelende toetsen. Het nummer doet denken aan de tijd dat Carlos Santana even de naam Devadip Carlos Santana had aangenomen.
Ook The Dolphins is een cover en wel van een Fred Neil nummer, vooral bekend in de uitvoering van Tim Buckley. Hier is het een sprankelend folkrocknummer met heerlijke donkere zang. Het nummer deint op een lome psychedelische wijze voort met zwoele vibrafoonklanken van gast DJ. Bonebrake.
Dan volgt het eigen nummer Claudia Cardinale. En het is uiteraard nooit verkeerd om aan deze sexbom uit de 70’s herinnerd te worden! Vooral niet als het dan ook nog eens op een zwoel zwevende manier gebeurt als bij the Third Mind. Deze instrumental klinkt als een mix van Santana met een Spaghetti Western soundtrack met hard schroeiend gitaarwerk.
Morning Dew, van Tim Rose, krijgt een zeer intieme versie, vooral door de breekbare zang van Jesse Sykes. Dit ruim negen minuten lange nummer brengt je terug naar de psychedelische folkklanken van bijvoorbeeld Tim Buckley en Love.
East West van the Paul Butterfield Blues Band, doet zijn titel alle eer aan want hier hebben we te maken met een ruim zestien minuten lange mix van Indiase muziek met psychedelische bluesrock. Een funky soort mantra-rock met een altijd aanwezige bluesy ondertoon en zeer psychedelisch scheurend gitaarwerk.
De garagerock klassieker Reverberation van the 13th Floor Elevators is de vlammende, smerig rockende afsluiter van dit album.

Een album, dat zeer indrukwekkend klinkt en dat, wat mij berteft, wel wat langer had mogen zijn!

Tracklist:
01. Journey In Satchidananda
02. The Dolphins
03. Claudia Cardinale
04. Morning Dew
05. East West
06. Reverberation

Website: The Third Mind