++++The Talbott Brothers - Ghost Talker

The Talbott Brothers - Ghost Talker
Format: CD -  Vinyl -  Digital / Label: Brooklyn Basementrecords
Releasedatum: 18 oktober 2019

Tekst: Martijn Wesseling

The Talbott Brothers make cinematic folk-rock for open highways, widescreen skies, and the limitless reach of the American heartland.” schrijft Rolling Stone in augustus over ‘Run No More’  in een top tien van de volgens hen beste country en Americana liedjes van het moment (bron) Over Without a Doubt schrijft Billboard “The Talbott Brothers Captivate With Haunting Harmonies On ‘Without a Doubt” (bron). Als er dan ook nog het volgende geschreven is over een derde single, One Day Soon, “Fans of John Mayer, Mumford & Sons and Jason Isbell will find a lot to like in the Talbott Brothers’ music”, dan ben ik nieuwsgierig genoeg om het album eens te gaan beluisteren.  

Voor mij zijn de broers Nick en Tyler Talbott onbekend en ze zijn met recht een ontdekking (voor mij) te noemen. Een rondje Google doet mij beseffen dat het feit dat ik nog nooit van ze gehoord heb niet heel erg gek is. Er is sowieso nog weinig geschreven over dit duo en in Nederland helemaal. Als ik kijk op Spotify en Bandcamp zie ik dat ‘Ghost Talker’ het vierde album is dat ze uit brengen. Op hun site schrijven ze echter zelf dat dit de tweede langspeler is na Gray. Blijkbaar zien ze de eerste twee albums als minder serieus, al lees ik daar ook enkele goede reacties over.

Dit album verdient in ieder geval alle aandacht. De broers bedienen zich van een mix tussen folk, pop, Americana en hier en daar wat blues. De bovengenoemde vergelijkingen met John Mayer en Mumford and Sons zijn direct herkenbaar. Daarnaast doet de harmonieuze samenzang ook denken aan bands als Jamestown Revival. Het is een vrij toegankelijk album, wat zo te lezen vrij veel associaties oproept. Toch klinkt het niet alsof ze genoemde acts imiteren, het klinkt allemaal authentiek en als een toevoeging op de prachtige muziek van deze artiesten. 

Bovenal is dit een perfect album voor dit seizoen. Het staat vol prachtige harmonieën, het klinkt warm en de mooi traag opgebouwde liedjes zijn spannend genoeg om te blijven boeien. Met dit herfstweer heb je niet meer nodig dan dit album, een luie stoel en misschien nog een glas herfstbok. Ook in de auto werkt het overigens prima. Al komen de Nederlandse wegen, vol files, niet helemaal overeen met de “open highways” en de “limitless reach of the American heartland”

Voor liefhebbers van voorgenoemde acts is dit album een aanrader! Na beluistering kan ik overigens ook de vorige albums aanraden.

Tracklist:
01. Run No More
02. One Day Soon
03. Ordinary
04. James Bell
05. Shadowboxing
06. Without a Doubt
07. Man on a Ledge
08. Wired
09. The State Line
10. Family
11. Bitter

Website: The Talbott Brothers