++++Marco Pandolfi - Ambrotype

Marco Pandolfi - Ambrotype
Format: CD / Label: Epops Music
Releasedatum: 11 september 2019

Tekst: Peter Marinus

In zijn thuisland Italië is Marco Pandolfi al een gevestigde bluesnaam. Deze zanger, gitarist en harmonicaspeler won in 2014 de Italiaanse finale van de European Blues Challenge, speelde tweemaal op The International Blues Challenge in Memphis, TN, deelde podia met o.a. Paul Oscher, Bob Margolin en Harvey Brooks, bracht albums uit met zijn band The Jacknives en met Richard Ray Farrell en is nu toe aan zijn derde soloalbum.
Op dat nieuwe album wisselt Marco intieme akoestische solonummers af met nummers waarop hij begeleid wordt door Federico Patarnello (drums), Massimo Bonotto (bas, gitaar), Valentina Bartoli (Hammond B3, elektrische piano) en op één nummer Lucy Passante Spaccapietra (viool). Die afwisseling maakt dit album tot een zeer lekker album om naar te luisteren.

Er wordt elektrisch geopend met de rauwe countryblues van Lucky Man waarin ook een swampblues geluid zit.  Een prima funky bluesnummer met rauw snijdend gitaarwerk en een soulvol pompende Hammond B3. Marco is ook prima op dreef op zijn schroeiend brullende harmonica. In Visionary Dream #1 schakelt Marco over op de akoestische gitaar voor een intiem singer-songwriter nummer met een gekweld huilende viool van Lucy Passante Spaccapietra. Het geluid van Tom Waits is terug te vinden in het puffend voortploegende Over Your Shadow waarin het soulorgel van Valentina Bartoli ook weer opduikt.
In de stuwende akoestische countryblues Skipping The Line vallen zowel Marco’s weergaloze gitaarspel als zijn schroeiende harmonica op. U-Killa-Da Chief is een zacht bonkende, dreigende blues met gorgelende harmonica in het intro, een snijdende slide en de zacht zwevende Hammond B3. Na de sprankelende folkie countryblues van Green And Blue, met een Ry Cooder-achtig geluid, volgt de feestelijk swingende shuffle Sittin’ On The Corner. Soepel pompend met Marco’s gierende harmonica en priemende gitaarspel.
In de akoestische folkie blues van Ain’t Talking About Jesus speelt Marco’s warme melancholieke harmonica een belangrijke rol. Ragtime en jazz worden in My Rose vermengd tot een sprankelend bonkend nummer. Het intieme Nothing Can Go Wrong heeft een folkie geluid, dat doet denken aan de klanken van Bob Dylan in de late ‘60er jaren.
De afsluiter van dit album is een akoestische versie van Over Your Shadow, dat hier een stuk bluessier klinkt.

Marco Pandolfi bewijst met dit veelzijdige album waarom hij in Italië een grote bluesnaam is. Nu bij ons nog!

Tracklist:
01. Lucky Man
02. Visionary Dream #1
03. Over Your Shadow
04. Skipping The Line
05. U-Killa-Da Chief
06. Green And Blue
07. Sittin’ On The Corner
08. Ain’t Talkimg About Jesus
09. My Rose
10. Nothing Can Go Wrong
11. Over Your Shadow (Acoustic Version)

Website: Marco Pandolfi