The Stooges – Live At Goose Lake – August 8th 1970
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Third Man Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Deze live opnames van het optreden van the Stooges tijdens het Goose Lake festival 1970, voor een publiek van 200.000 mensen werden gevonden in de kelder van een boerderij in Michigan en daarna liefdevol opgeknapt door Vance Powell (White Stripes, Chris Stapleton).

Het optreden zou het laatste optreden zijn van de klassiek Stooges bezetting, Iggy Pop (zang), Ron Asheton (gitaar), Scott Asheton (drums), Dave Alexander (bas) en gastsaxofonist Scott Mackay.

Dave Alexander werd na het optreden namelijk direct uit de band geknikkerd. Hij was tijdens het optreden duidelijk hoorbaar de weg continu kwijt. Er gaan verhalen dat dit kwam doordat hij ontzettend nerveus was maar ook verhalen dat hij compleet bezopen was of stoned.

In elk geval zit hij er op dit album opvallend vaak compleet naast of valt hij gewoon stil, zoals in de opener van het album Loose. Het nummer wordt gelukkig gered door de Asheton broers, Scott en Ron. Ron laat zijn gitaar smerig gieren terwijl Scott als een machine door blijft beuken op zijn drums. En Iggy?  Hij snauwt, brult en krijst als vanouds!
Down On The Street krijgt een pompende uitvoering met Iggy die er de nodige primitieve oerkreten uitstoot. Dave Alexander is opnieuw compleet de weg kwijt in TV Eye. Gelukkig is Ron Asheton er dan nog met zijn waanzinnig smerige gitaar.
Dirt is de blues op zijn Stoogiaans. Dreigend en supersmerig en hier weet Dave Alexander zijn akkoorden wel te onthouden. Iggy klinkt hier als het ontspoorde smerige broertje van Jim Morrison. Op het eind van het nummer krijgt Dave Alexander toch weer de grootst mogelijke moeite om zijn baspartij op de rit te houden.
1970 (I Feel Alright) is een uitzinnig smerige punkexplosie met waanzinnig pompende drums en killer gitaarriffs. In Fun House treedt saxofonist Scott Mackay aan. Zijn gierende en piepende freejazz sax sluit prima aan bij de gore punk van the Stooges.

Uiteindelijk mondt deze samenwerking uit in L.A. Blues, een free-jazz punk improvisatie waarin Mackay zijn saxofoon tot het uiterste pijn doet daarbij enthousiast bijgestaan wordt door exploderende noisegitaarriffs en Iggy die zijn stembanden hier compleet aan flenters brult. Een bijna acht minuten lange heerlijke geseling van de gehoorgangen! “I’ve got blisters on my ear canals!”.

In deze muzikale explosie maken de onduidelijke baspartijen van Dave Alexander eigenlijk geen moer meer uit!

Een werkelijk uniek album van een in menig opzicht memorabel Stooges optreden!

Tracklist:
01. Intro
02. Loose
03. Down On The Street
04. TV Eye
05. Dirt
06. 1970 (I Feel Alright)
07. Fun House
08. L.A. Blues

Website: Third Man Records