Recensie: The Skyliners – Voices In Harmony 1958-1962

 

The Skyliners – Voices In Harmony 1958-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Toen de single Since I Don’t Have You van the Skyliners in 1959 de Amerikaanse rhythm & bluescharts begon te beklimmen was een groot aantal mensen zeer verbaasd over het feit dat we hier met een blanke groep te maken hadden. Een groep, die dus blijkbaar zeer soulvol kon klinken.

De zanggroep the Skyliners kwam uit Pittsburgh en was samengesteld uit leden uit groepen als the Crescents en the Montereys.

Hun eerste single Since I Don’t Have You was dus gelijk flink raak. Op die single bestond de groep uit Jimmy Beaumont (zang), Janet Vogel (zang), Wally Lester (zang), Jackie Taylor (zang, gitaar) en Joe Verscharen (zang).

De groep scoorde nog een aantal andere hits zoals This I Swear, It Happened Today, Pennies From Heaven en Close Your Eyes.

Na 1962 zakte de groep steeds verder weg richting het nachtclub en Golden Oldies circuit.

Van de oorspronkelijke groep is alleen Jackie Taylor nog over. Janet Vogel pleegde, op 37-jarige leeftijd, zelfmoord in 1980 en Joe Verscharen, Wally Lester en Jimmy Beaumont overleden in 2007, 2015 en 2017.

Op de verzamelaar op het Jasmine label vind je een overzicht van nummers uit de meest succesvolle periode van the Skyliners.

Hun muzikale stijl is stevig in de doo wop geworteld en vaak voorzien van rijkelijke orkestraties.

De hit Since I Don’t Have You is daar een goed voorbeeld van met prima soulvolle zang. Dat geldt ook voor Tired Of Me. In One Night, One Night bewezen the Skyliners dat ze ook konden rocken op een stuwende pop/doo wop manier. Tomorrow is een luchtig huppelend rhythm & blues-popnummer.

De nummers die the Skyliners het beste lagen waren toch de ballads zoals het zwoele Lonely Way, het lome heupwiegende I Can Dream Can’t I of de luie swingende spaceage pop van Our Love Will Last.

Laat je niet afschrikken door een aantal behoorlijk gesuikerde nummers want deze verzamelaar toont namelijk aan dat the Skyliners ėėn van de betere doo wop formaties van de 50’s waren.