The Progressive Souls Collective – Sonic Birth
Format: CD / Label: Metalville Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met zeer grote vreugde geven wij kennis van de geboorte, een “sonic” geboorte, van een nieuwe progmetal sensatie! Een sensatie met de naam the Progressive Souls Collective.

Een band, geformeerd rond gitarist Florian Zepf, die alle nummers van dit debuutalbum componeerde. Verder bestaat de band uit zanger Vladimir Lalic (van de band Organized Chaos), Conner Green (bas, o.a. bekend van de band Haken), Aqules Priester (drums, bekend door zijn werk bij Tony MacAlpine), Luis Conte (percussie, o.a. bij Phil Collins) en Kevin Moore (loops en programming, bekend van Dream Theater). En nu we het toch over Dream Theater hebben, toetsenist Derek Sherinian (ex- Dream Theater) is op alle nummers van dit album als gast te horen.

Het is de veelzijdigheid van deze band die dit album zo bijzonder maakt. Uiteraard kom je zware progmetal riffs tegen en de meest ingenieuze breaks maar ook invloeden van het vroege geluid van Queen, Pink Floyd en zelfs Celtic folk!

En dan heeft deze band ook nog eens een wereldzanger in de persoon van Vladimir Lalic, die met het grootste gemak de hoge en de lage noten weet te raken en ook nog eens afwisselend rauw en breekbaar klinkt. Een echte openbaring deze man!

Het album opent dreigend en donker met Metature dat opent met schurende gitaargeluiden en een “Once Upon A Time In The West”-achtige huilende harmonica van gastspeler Leon van Egmond. Het nummer ontwikkelt zich tot een een loodzwaar pompend nummer met fabuleus drumwerk van Aqules Priester en majestueus gitaarspel.
Deze instrumental gaat over in het mid-tempo Comfortable Darkness waarin lichte Pink Floyd invloeden waar te nemen zijn. Loops en drums gaan hier prima samen!
Swingende sambapercussie opent Killing True Beliefs, dat vol zit met ingenieuze ritmische wendingen en monsterriffs. Lalic’s stem heeft hier eng veel weg van die van Freddie Mercury. Fractional Emotional is een gemeen hakkend nummer, fel als het betere Faith No More werk maar dan vermengd met een Queen-achtig overweldigend geluid.
Ook A Formula For Happiness heeft, met name in de zang, veel weg van de vroege Queen in een sprankelend mooi progmetal nummer waarin ook genoeg ruimte is voor massieve riffs.
Na het zwevende, Pink Floyd-achtige, Inner Circle, volgt één van de hoogtepunten van het album. You And Me Alone is een atmosferisch nummer waarin de band in de verte aan Queen’s “Under Pressure” doet denken maar dan vermengd met electronics en Celtic folk. Zangeres Megan Burtt is hier te gast samen met de Uillean Pipes van Isaac Alderson. Nog een hoogtepunt! Het furieus riffende en pompende Hurt waarin de band zicjh van haar hardste kant laat horen.
Het onbetwiste hoogtepunt van het album is het ruim vijftien minuten lange prog meesterwerk Destiny Inc. Een nummer met breaks als zweepslagen en een plots opduikende vocale Freddie Mercury grandeur.

Het is lang geleden dat ik zo onder de indruk ben geweest van een debuutalbum als dit. The Progressive Souls Collective staat een zeer hoopvolle progmetal toekomst te wachten!

Tracklist:
01. Metature
02. Comfortable Darkness
03. Killing True Beliefs
04. Fractional Emotion
05. A Formula For Happiness
06. Inner Circle
07. You And Me Alone
08. Hurt
09. Destiny Inc.
10. Mind Treasures
11. With Others

Website: The Progressive Souls Collective