Recensie: The Picturebooks – The Major Minor Collective

 

The Picturebooks - The Major Minor Collective

The Picturebooks – The Major Minor
Format: CD – LP – Digital / Label: Century Media Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

The Picturebooks is een duo uit het Duitse plaatsje Güterstok en bestaat uit Fynn Claus Grabke (zang, gitaar) en Philipp Mirtschink (drums).

‘The Major Minor Collective’ album is het zevende album van het duo en de gastenlijst op dit album is behoorlijk indrukwekkend gevuld.

Wat dacht je van Elin Larsson (zang, Blues Pills), Dennis Lyxzén (zang, Refused), Neil Fallon (zang, Clutch), John Harvey (zang, Monster Truck), Dave Dinsmore (bas, Brant Bjork), Chris Robertson (zang, Black Stone Cherry), Leah Wellbaum (zang, Slothrust), Ryan Sinn (bas, the Distillers), Lzzy Hale (zang, Halestorm), HJELVIK, Laurent Lacouts (zang, gitaar, Wolfunkind), Mathieu Jourdain (drums, Wolfunkind), Lisa Alley (bas, the Well) en Ian Graham (gitaar, the Well)?

De gasten geven ook gelijk al aan dat we hier met een superzwaar album te maken hebben. Een album met een geluid waarin je Stoner Rock, Industrial Metal en Classic Rock hand in hand voorbij hoort trekken.

De opener Here’s To Magic komt piepend en krakend op gang met een flinke lading distortion en ontwikkelt zich tot een broeierig bonkende psychedelische rocker met snijdend tegendraads gitaarwerk en woeste zang van Dennis Lyxzén.

Corrina Corrina opent met een mysterieuze bluesy slidegitaar en gaat vervolgens ziedend meppend verder met Neil Fallon als zanger. Catch Me If You Can is een lomp groovend zwaar bluesy nummer met dit keer Chris Robertson als zanger.

Ook het onderhuids broeiende Beach Seduction met zang van Leah Wellbaum klinkt zwaar en bluesy. Holy Ghost opent met een luide “Hallelujah” en is een sompig pompende fuzzrocker met invloeden als Norman Greenbaum (Spirit In The Sky) en T.Rex.

Elin Larsson van de band Blues Pills is te horen in het snoeihard groovende Too Soft To Live And Too Hard To Die. Rebel is ietsjes minder zwaar dan de rest van het album. Dit nummer met zang van Lzzy Hale klinkt als een heavy versie van Heart met intense rauwe zang.

HJELVIK treedt aan voor het zeer donker klinkende Multidimensional Violence. Een nummer dat klinkt als een mix van Stoner en Industrial Rock. Riders And Farmers klinkt broeierig fuzzend maar tegelijkertijd ook aanstekelijk. Swamp Stoner?

Again And Again is een zeer kort en zeer naargeestig soort Spaghetti Western nummer.

De samenwerking met grootheden uit de Heavy Rock heeft The Picturebooks wederom een indrukwekkend en spijkerhard album opgeleverd.

Tracklist:
01. Here’s To Magic (featuring Dennis Lyxzén)
02. Corrina Corrina (featuring Neil Fallon)
03. Catch Me If You Can (featuring Chris Robertson)
04. Beach Seduction (featuring Leah Wellbaum)
05. Holy Ghost (featuring John Harvey)
06. Too Soft To Live And Too Hard To Die (featuring Elin Larsson)
07. Rebel (featuring Lzzy Hale)
08. Multidemnsional Violence (featuring HJELVIK)
09. Riders And Farmers (featuring Laurent Lacrouts & Mathieu Jourdain)
10. Blind Riders (featuring Lisa Alley & Ian Graham)
11. Again And Again
12. Song 12 (bonus track – Fan Edition)

Website: https://www.thepicturebooks.com/