Recensie: Krissy Matthews – Pizza Man Blues

 

Krissy Matthews - Pizza Man Blues (2021)

Krissy Matthews – Pizza Man Blues
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2021

Tekst: Filip Heidinga

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Krissy Matthews is geboren in 1992 en heeft een Engelse vader en een Noorse moeder. Op zijn achtste verjaardag krijgt hij een elektrische gitaar en dat bleek het perfecte instrument te zijn voor Matthews. Hij bleek een snelle leerling te zijn en kreeg het op twaalfjarige leeftijd voor elkaar om twee nummers mee te mogen spelen met blueslegende John Mayall.

Sindsdien is Matthews niet meer te stoppen en speelt hij sinds 2015, naast zijn solo werk, in de band The Hamburg Blues Band. Pizza Man Blues is een album geschreven tijdens de lockdown en dat is duidelijk te horen.

Het openingsnummer, Mayday, is een erg snel rocknummer waardoor je meteen bij de les bent. Het nummer gaat over de noodzaak om iets aan de klimaatverandering te doen. Het mooie gitaarwerk van Matthews en het geweldige drumwerk van Max Maxwell maken dit tot een erg mooie opener.

Met het volgende nummer, The Man Said No, gooit Matthews het over een andere boeg en komt met een heerlijk funky nummer over werk zoeken in corona tijd. Hij solliciteerde naar verschillende functies maar ‘de man zei nee’ en Matthews moest eindeloos doorzoeken naar werk maar vooral naar inkomen. Werk was niet het enige probleem wat Matthews had, zijn vriendin zat in een ander land tijdens de lockdown en ze konden niet naar elkaar toe komen. Hierover gaat het nummer Disaster, een rustig nummer die af en toe versneld en mooi de pijn van Matthews laat horen maar ook het vooruitzicht van elkaar weer zien na deze lange tijd apart.

Het bijna zeven minuten durende Anti Social Media gaat over… nou ja, dat kan je denk ik wel raden. Anti Social Media is een mooi mix tussen de rock van Mayday en de funk van The Man Said No.

Hairdryin’ Drummer Man draagt Matthews op aan vriend en drummer Hansi Wallbaum, met wie hij sinds 2015 speelde. Wallbaum overleed vorig jaar aan kanker op zeventig jarige leeftijd. Hairdryin’ Drummer Man is een lekker rock nummer met, uiteraard, een geweldige drumpartij.

In The Man Said No was Matthews op zoek naar werk en in Pizza Man Blues heeft hij intussen een baantje gevonden als… pizzabezorger. Het tempo wordt met dit nummer weer tot het uiterste gedreven en Matthews racet door het nummer om op tijd zijn pizza’s te bezorgen.

Het hoogtepunt van het album komt de rocker Ride. De bas van Joshua Rigal is het kloppende hart van dit nummer en Matthews en drummer Maxwell spelen daar mooie solo’s overheen.  Het donkere Carry Out volgt Ride op en rockt net zo lekker als het vorige nummer en bevat weer een prachtige gitaarsolo van Matthews.

Het album wordt afgesloten met twee versies van Grateful, een nummer over dankbaar zijn voor de dingen die je wel hebt. Een nummer die Matthews schreef tijdens de lockdown van vorig jaar. De eerste versie is een echte country rocker met Kristel Morrison die het nummer compleet maakt met haar achtergrondzang. De tweede versie is akoestisch en een mooi duet tussen Matthews en Layla Zoe.

Kortom: Pizzabezorger Krissy Matthews levert een album af met verschillende smaken, van rock tot funk. Een sterk en veelzijdig album.

Tracklist:
01. Mayday
02. The Man Said No
03. Disaster
04. Anti-Social Media
05. Hairdryin’ Drummer Man
06. Pizza Man Blues
07. Ride
08. Carry You
09. Grateful
10. Grateful Unplugged feat. Layla Zoe & Felix Peikli

Website: https://www.krissymatthews.com/