The Pat Sheridan Band – Always Been an Outlaw
Format: CD – Vinyl / Label: Liberty Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

Met het album ‘Always Been An Outlaw’ laat de in Dublin woonachtige Pat Sheridan zich weer eens op vinyl gelden sinds het in 2014 verschenen ‘The Love Remains’. Met zijn band maakt Sheridan muziek in het genre Blues en Americana. Op ‘Always Been An Outlaw’ klinkt Sheridan, die het sowieso niet van zijn zangstem moet hebben, tekstueel en muzikaal nogal gedeprimeerd en klaaglijk. Het is muziek met een hoog “life is hard and then you die”-gehalte.

Vooral het eerste deel van het album met Americana songs lijdt daaronder. Er wordt gedegen gemusiceerd in songs als Wayfaring Stranger, All We Do Is Work, Always Been An Outlaw en Lonesome, On’ry & Mean met als bescheiden lichtpuntjes het toetsenwerk van Dave Nilo en de slideguitar van Pat Sheridan zelf. De songs stralen somberte uit.

Iets vrolijker (nou ja, vrolijker) wordt het als Sheridan overschakelt op de blues. Tekstueel verandert er weinig, maar muzikaal wordt het allemaal wat interessanter.

In Running From The Rain zit een mooie slide guitar en in Devil’s Music ontdekken we zowaar een positieve boodschap (“Blues is not the devil’s music, no need to sell your soul”).
No Tough Guys In Love en Shame zijn bluessongs waarin vooral het orgel van Dave Nilo excelleert. In het voorlaatste nummer van het album Hit The Road doet Sheridan nog een poging om good time rock ‘n’ roll te brengen, maar ondanks de mooie slide guitar klinkt juist dit nummer nogal clichématig.

Al met al is Always Been An Outlaw een somber album van een singer/songwriter die weinig eigens toevoegt aan de genres Blues en Americana.

Tracks:
01. Wayfaring Stranger
02. All We Do Is Work
03. Always Been an Outlaw
04. Lonesome On’ry & Mean
05. Running From the Rain
06. Devil’s Music
07. No Tough Guys in Love
08. Hit the Road
09. Shame

Website: https://www.facebook.com/thepatsheridanband/