Recensie: The Northern Belle – We Wither, We Bloom

 

Northern Belle We Wither

The Northern Belle – We Wither, We Bloom
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Die With Your Boots On Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

The Northern Belle is een Noorse band die in 2012 is opgericht. De 7-koppige band uit Oslo, o.l.v. zangeres en songwriter Stine Andreassen, wordt beschouwd als de pioniers van de Nordicana-beweging, een beweging die inheemse Scandinavische volksmuziek combineert met verschillende Amerikaanse muziekvormen.

In 2015 verschijnt hun debuutalbum ‘The Northern Belle’ en de opvolger ‘Blinding Blue Neon’ komt in 2018 uit. Voor dit laatste album werd The Northern Belle genomineerd voor de Spellemannprisen 2018, zeg maar de Noorse Grammy Awards, in de categorie country.

NorthernBelle

Hun derde album ‘We Wither, We Bloom’ verscheen al eind augustus 2020, maar door de COVID-19 pandemie is er eigenlijk niets mee gebeurd. Onder het motto ‘beter laat dan nooit’ krijgt dit album een herkansing in de hoop dat er nu wel iets mee gaat gebeuren.

Al meteen bij het openingsnummer Gemini word je vrolijk. Een heerlijke uptempo melodieuze folky song waar de geest van Fleetwood Mac en Stevie Nicks rondwaart.

Remember It is ook uptempo en iets steviger met drums en percussie en mooie heldere gitaarakkoorden. How deep is een ballad met ingetogen gitaren en viool, maar Taylor made is weer uptempo Americana met uitbundige zang en mooie harmonieën, en dat geldt daarna ook voor Late Bloomer.

In de met strijkers versierde ballad Born To Be a Mother zijn Keltische invloeden aanwezig. Uptempo folky en harmonieus is Two Minds. Lonely, met gedragen zang, is een beetje zweverig. Mooi is de pedal steel in de ballad No Clue. De zang van Andreassen doet me in het uptempo Evelyn denken aan Dolly Parton.

Het enigszins psychedelische Love Of Mine is weer ondergedompeld in een bad van strijkers. Het album eindigt met het titelnummer, het akoestische We Wither, We Bloom. Alleen zang en akoestische gitaar. Jammer dat dit nummer nog geen minuut duurt.     

Conclusie:
We Wither, We Bloom is een lekker album om heel vrolijk van te worden.

Tracks:
01. Gemini
02. Remember It
03. How Deep
04. Tailor Made
05. Late Bloomer
06. Born To Be a Mother
07. Two Minds
08. Lonely
09. No Clue
10. Evelyn
11. Love Of Mine
12. We Wither, We Bloom

Line-up:
Stine Andreassen – zang, gitaar
Ole-Andre Sjøgren – gitaar, backing vocals
Bjørnar Ekse Brandseth – dobro, pedal steel, gitaar, backing vocals
Johanne Flottorp – viool, backing vocals
Marie Tveiten – percussie, gitaar, backing vocals
Yngve Jordalen – bas
Svein Inge Bjørkedal – drums

Website: The Northern Belle