Recensie: The Northern Belle – The Women In Me

 

The Northern Belle - The Women In Me

The Northern Belle – The Women In Me
Format: CD (EP) – Vinyl – Digital / Label: Die With Your Boots On Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

The Northern Belle is een 7-koppige formatie uit Oslo, Noorwegen, met een grote voorliefde voor traditionele Amerikaanse country. Die voorliefde mengen zij met pop en Noorse folkinvloeden hetgeen een zeer sfeervol dromerig resultaat heeft op hun nieuwe mini album ‘The Women In Me’.

De band bestaat uit Stine Adreassen (zang, gitaar), Bjørnar Eske Brandseth (gitaar, pedal steelgitaar), Johanne Flottorp (Hardanger fiddle, zang), Marie Tveiten (zang), Ole Andre Sjøgreb (gitaar, piano, zang), Svein Inge Bjørkedal (drums, percussie) en Yngve Jordalen (bas).

Op een aantal nummers wordt de band bijgestaan door Noorse gasten als de countryband Darling West en de singer-songwriters Louien en Siv Jakobsen.

Geopend wordt met de intieme sprankelende folky pop van Kaleidoscope Dream. Een nummer waarin de voorliefde voor de country hoorbaar is. De krachtige stem van Stine Adreassen gaat prima samen met de stem van Marie Tveiten, hetgeen lekker dromerige koortjes oplevert. Ik moest in dit nummer, vooral door de zang, aan The Corrs denken.

De twang gitaar van Ole Andre Sjøromerige is bescheiden aanwezig in de dromerige ballad The Women In Me met wederom hoofdrollen voor de tintelende zang van Stine en Marie.

In de cover van het Sufjan Stevens nummer Chicago krijgt de band hulp van de band Darling West en van Louien. Hier is de kermende Hardanger fiddle voor het eerst te horen in een hemels zwevende cover. Noorse mystieke invloeden duiken op in Only Stupid Kids Get Bored. In dit deinende nummer ligt de nadruk meer op de popkant van de band.

No Rush wordt gezongen door Stine samen met Louien en Siv Jakobsen. Hun stemmen passen wonderwel bij elkaar in deze intieme folky ballad. De country invloed is het grootst in Two Rhythms, een weldadig deinend nummer met een huilende pedal steel en de kreunende Hardanger fiddle.

Het mini-album wordt zeer intiem afgesloten met de cover van John Prine’s Summer’s End.

The Northern Belle heeft een zeer intiem mini-album afgeleverd dat een zeer weldadige luisterervaring garandeert.

Tracklist:
01. Kaleidoscope Dream
02. The Women In Me
03. Chicago
04. Only Stupid Kids Get Bored
05. No Rush
06. Two Rhythms
07. Summer’s End

Website: https://www.thenorthernbelle.no/