Recensie: Kornmo – Fimbulvinter

 

Kornmo - Fimbulvinter

Kornmo – Fimbulvinter
Format: CD / Label: Apollon Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het is op het nieuwe, derde, album van Kornmo onmogelijk om om de invloeden van de vroege Genesis en vooral Camel heen te komen.

Het is vooral het geluid van Camel dat op de vijf nummers van dit geheel instrumentale album de boventoon voert.

Kornmo is het project van ex-Morild leden Odd-Roar Bakken (gitaar, toetsen) en Nils Larsen (bas) uit het Noorse trondheim.

Het gaat op hun nieuwe album om een conceptalbum geïnspireerd door de natuur en wetenschap. Ik zeg het er maar even bij want dat zou je door de Noorse songtitels kunnen ontgaan!

Zoals het bij de old school prog/symfo hoort hebben we hier te maken met vijf lange nummers. Het langste nummer is Kjempene Våkner, dat ruim 26 minuten duurt. 26 minuten waarin je je overigens geen moment verveelt. Er gebeurt namelijk van alles. Er wordt luchtig gedeind op een Camel-achtige wijze, er klinken rauw priemende gitaren, akoestische ingetogen gedeeltes en een grimmig ronkend orgel.

Het titelnummer Fimbulvinter is voorzien van een intiem zwevend prog geluid met een zacht huilende synthesizer, een statig sprankelende piano en een intiem snerpende gitaar.

Jutulhogget klinkt door het rauwe gitaarwerk iets feller maar herbergt nog altijd een flink Camel gehalte vooral als er een dwarrelende dwarsfluit wordt ingezet.

Dovre Faller opent met een haast Middeleeuwse gitaarmelodie waar de progklanken zich langzaam bij aansluiten. Als het bombastische kerkorgel invalt waan je je ineens in Rick Wakeman territorium.

Mega Annum, de afsluiter, opent met een prachtig stemmig cello en pianoduet waarna de vertrouwde warme Camel klanken weer op het nummer neerdalen.

‘Filbulvinter’ is een album, dat absoluut niet mag ontbreken in de platen/CD kast van elke rechtgeaarde old school progliefhebber!

Tracklist:
01. Fimbulvinter
02. Jutulhogget
03. Dovre Faller
04. Kjempene Våkner
05. Mega Annum

Website: https://www.facebook.com/ildogvann