The Mystix – Can’t Change It
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Probeer je het volgende eens voor te stellen: Howlin’ Wolf als zanger van een Americana band of Captain Beefheart die vol overgave de blues zingt. Beide fantasieën komen uit op het zevende album van de Amerikaanse band the Mystix.

Een band, die bestaat uit Jo Lily (zang, ex-Duke & the Drivers), Bobby Keyes (gitaar, een studiomuzikant o.a. bij Mary J. Blige), Tom West (keyboards), Marty Ballow (bas), Duke Levine (gitaar) en Mario Giovino (drums, producer), aangevuld met de gasten Luther & Cody Dickinson van the North Mississippi Allstars en Charlie McCoy op de harmonica.

Hun album is verdeeld in een bluesy helft en een Americana helft.

De bluesy kant komt zeer rauw aan bod in Jumper On The Line. Een lui bonkend nummer met schrijnend hard gitaarwerk en een schurend geluid. Cody & Luther Dickinson van the North Mississippi Allstars zijn te gast in dit nummer.
Het hoekig pompende Brand New Love klinkt alsof Captain Beefheart, die de blues zingt in een trage broeierige shuffle. Gevolgd door de zinderend broeierige blues Wouldn’t Mind Dyin’ . Ook That’s All, That’s All is een zinderende blues.
Going To The River is een semi-akoestische pompende blues met een “Key To The Highway” achtige melodie en een snijdende fiddle.

Van de Americana nummers springen de ontspannen shuffle Ain’t Gonna Cry er uit met hard brandend gitaarspel. De zacht deinende ballad Carrie heeft een flinke Springsteen invloed (vooral “Sandy”).
Let’s Get Started klinkt intiem als het betere Mark Knopfler werk met een lome “hi de hi, hi de ho” sfeer. Charlie McCoy treedt met zijn sfeervol huilende harmonica aan in de ballad Brand New Love. Een nummer met een hoog Kris Kristofferson gehalte. Werkelijk schitterend is de cover van het Rolling Stones nummer Backstreet Girl. I Can’t Change It klinkt als een Bob Seger ballad maar dan met Theo van Es (van onze Shoes) als zanger.
Dreamers Holiday is een sfeervol intiem  jazzy nummer  en Jumper On The Line (edit) sluit het album af.

The Mystix heeft een zeer aangenaam album afgeleverd met verplichte kost voor zowel de liefhebbers van blues als liefhebbers van Americana.

Tracklist:
01. Outlaw Blues
02. Ain’t Gonna Cry
03. Carrie
04. Let’s Get Started
05. Jumped On The Line (ft. North Mississippi Allstars)
06. Bottle Of Whiskey (ft. Charie McCoy)
07. Brand New Love
08. Wouldn’t Mind Dyin’
09. Backstreet Girl
10. That’s All, That’s All
11. I Can’t Change It
12. Going To The REiver
13. Dreamers Holiday
14. Jumper On The Line (edit) (ft. Nortyh Mississippi Allstars)

Website: The Mystix