The Mystery Of The Bulgarian Voices featuring Lisa Gerrard – Shandai Ya Stanka
Format: CD – LP / Label: Prophecy Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Een traditioneel koor samen met een zangeres uit de postpunk. Twee werelden die (zo blijkt) perfect samen kunnen gaan. Zowel de dames van het koor als Lisa Gerard hanteren in hetzelfde gevoel van eeuwenoud verdriet in hun muziek.

In 2018 verscheen al het album ‘Boochemisch’ van dit zeer verassend samenwerkingsverband. Na verschillende gezamenlijke optredens volgde afgelopen maand dit vervolg. Een kleine verzamelaar van afwijkende en live versies. Een mini album waarmee alle opnames van deze gelegenheidscombi bij elkaar worden gebracht.
Nu hebben het koor en de zangeres een andere overeenkomst. In de jaren tachtig zaten ze bij hetzelfde label, namelijk 4AD; toen het label voor de betere alternatieve muziek. Platenbaas Ivo Wats gaf hier het werk van legendarische artiesten als Cocteau Twins, This Mortal Coil, Bauhaus en later de Pixies en The Throwing Muses uit.

Nu kennen we Lisa Gerrard natuurlijk als zangeres van Dead Can Dance. De band die ze vormde met Brendan Perry. Samen een uniek duo dat verschillende klassieker maakte. Hun muzikale wereld een unieke wereld van post-punk, klassiek, Gregoriaanse zang, darkwave en invloeden uit de wereldmuziek. Hun oeuvre als een eeuwenoude kathedraal. Majestueus en imposant en gebouwd voor de eeuwigheid.

Het verhaal van het Bulgaarse koor is dan weer totaal anders. Het werd opgericht in 1952 als het Bulgaars Staats Televisie koor. Midden jaren zeventig stelde de Zwitserse producer Marcel Cellier al een album samen met opnames van het koor.
Grote bekendheid kreeg het album en het koor pas toen het in de jaren tachtig opnieuw werd uitgebracht op het 4AD label. Platenbaas Ivo Wats had een cassettebandje gehoord en wilde deze muziek grote bekendheid geven. Een poging die slaagde! Het album werd een hit. Een afsplitsing van het koor zong op albums van Kate Bush. Naar verluidt gebruikte David Bowie hun muziek tijdens zijn huwelijksceremonie.  

Theoretisch zijn het koor en de zangeres de perfecte combinatie. Qua stijl en invloeden sluiten ze welhaast perfect op elkaar aan. Jammer alleen dat deze poging half slaagt. Het koor excelleert in haar vocale vuurwerk vol unieke ritmes en dissonante harmonieën. Het blijft wat onduidelijk wat Gerrard nu precies toevoegt. Haar stem verdwijnt in het geheel. Nergens komt haar eigen stijl duidelijk naar voren, het is haast alsof ze is toegetreden tot het koor en geen solo artiest meer is.

Voor diegenen die de verwachting hebben een album te beluisteren waar Dead Can Dance-achtige instrumentarium wordt aangevuld met hemelse zang die komen bedrogen uit.

Als je op zoek bent naar hemelse muziek gebracht door de beste stemmen in Europa dan koop dit album.

Tracklist:
01. Shandai Ya
02. Stanka
03. Zaidi Slunste
04. Mome Malenko
05. Rano Ranila
06. Rite Of Passage
07. Shandai Ya

Website:
The Bulgarian Voices
Lisa Gerrard