The Mofuglys – A Murder Of Crows
Format: CD / Label: Mofuglyville Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een waarschuwing vooraf: “this album contains samples of the worst President in the history of the USA”! Deze waarschuwing houdt gelijk in dat we hier niet luchtig album te maken gaan krijgen.

Het gaat hier om het debuutalbum van de Amerikaanse progrockband the Mofuglys. Een band, die opgezet is door toetsenist Steve Welsh en drummer Chris Witner. Op het album worden ze bijgestaan door een aantal topmuzikanten zoals daar zijn Ike Wiillis zang, gitaar, ex-Frank Zappa), Bryan Beller (bas, ex- Aristocrats en Joe Satriani Band), Rick Musallam (gitaar, ex-Mike Keneally Band) en Eric Svalgard (toetsen, ex-Project/Object, School Of Rock).

Dit album is het eerste deel van een ware rockopera, die draait om de vraag waar de USA na 2020 zal staan in de wereld.

De progrock is van een zwaar Zappa gehalte, vol verrassende wendingen, maffe stemmetjes, ingenieuze breaks en vol samples.

En zoals het bij een rockopera betaamt begint het album met een heuse ouverture, Bloody Knuckles (Overture). Een nummer met statig pianospel, krachtige gitaarriffs en een bombastisch geluid. Het nummer klinkt in eerste instantie alsof je een voorbode krijgt van wat je op dit album te wachten staat via allerlei korte ingenieuze melodieen. Halverwege gaat het nummer dan toch over in een echte majestueuze progrock song.
Na een melancholie intro met kerkklokken begint The Legend Of Rutherford Stowe. Een traag donker bonkend nummer met overduidelijke Zappa trekjes en Indiaanse tribal chants. Het ruim twaalf miunuten lange nummer zit boordevol verrassende wendingen en prima scheurend gitaarwerk.
In Thinning Out The Herd komen de misstappen en leugens van allerlei Presidenten voorbij via samples, vermengd met knorrende varkensgeluiden en begeleid door meewarig klinkende progrock. Een sarcastisch en weinig optimistisch nummer. In de progballad 2020 Vision hoor je lichte Todd Rundgren invloeden voorbijkomen.
Killing Spree opent met een luchtig Jethro Tull-achtig folkgeluid en cartoon-achtige stemmetjes. Naarmate het nummer vordert ontwikkelt het nummer zich tot een Gentle Giant en Zappa-achtige complexiteit met indrukwekkend basspel en scheurende staccato gitaarriffs.
En daar is hij dan eindelijk…Donald Trump! Hem hoor je via samples op zijn geheel eigen zelfingenomen, gestoorde, leugenachtige en gevaarlijke wijze in Bloody Knuckles (2018 Midterm Mix), samen met samples van allerlei andere Presidenten, de maanlanding en Dr. Martin Luther King.

Het debuut van the Mofuglyss is absoluut geen lichte maar zeer zeker wel indrukwekkende progrock kost!

Tracklist:
01. Bloody Knuckles (Overture)
02. The Legend Of Rutherford Stowe
03. Thinning Out The Herd
04. 2020 Vision
05. Killing Spree
06. Bloody Knuckles (2018 Modterm Mix)

Website: www.facebook.com/TheMofuglys