The Kendall Connection – Kendall Connection
Format: CD – Digital / Label: Vibratown Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

The Kendall Connection is een Britse band, die bestaat uit een aantal zeer gelouterde muzikanten, die hun sporen hebben verdiend als muzikant in de bands van o.a. Alice Cooper, Adele, Paul Weller, 10CC en in vele theatershows en musicals.

Een zeer veelzijdig stel muzikanten dus!

De band is geformeerd rond de oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstige zanger-gitarist Nick Kendall en bestaat verder uit Steve Holness (keybards), Greg Hagger (bas) en Tom Clare (drums).

De veelzijdigheid van deze band is goed te horen op dit album. Je hoort soul, je hoort blues en je hoort fusion en dat allemaal uitgevoerd door prima muzikanten!

De veelzijdigheid is echter ook een reden voor het feit dat dit album niet helemaal weet te overtuigen. De variatie van vlammende soulvolle bluesrock naar gelikte poppy nummers is daarvoor soms net iets te groot.

Geopend wordt met het soulvolle Staring Back At Me. Een goedverzorgd nummer met prima meerstemmige zang en Nick, die zijn gitaar op een bluesy wijze hard laat kreunen. Hij blijkt ook nog eens over een prima rauwe bluesstrot te beschikken. In Heart Of The City kruipt het geluid richting het geuid van Tom Petty. Compleet met afwisselend sprankelend en hard twangend gitaarwerk.
Hello My Old Friend is een zeer soulvolle ballad met een melodie die af en toe aan “Nobody Loves You When You’re Down And Out” doet denken. Nick is hier vocaal in topvorm en laat zijn gitaar op zijn B.B. Kings huilen en kreunen.
Dan gaan we op de luchtige jazzy toer met het Robben Ford-achtige Breathe. Dit nummer zit dus in de fusion hoek maar behoudt toch een warm soulvol geluid.
Vervolgens is Wood On The Fire een zeer warm bluesnummer met afwisselend jazzy en bijtend bluesgy gitaarspel en funky grooves. Bassist Greg Hagger zorgt in het intro van Driving Without Headlights voor een Weather Report-achtig sfeertje met zijn fabuleuze spel. Daarna gaat het nummer verder als een mix van bluesy rock en fusion waarin ook nog eens, verrassend, Yes invloeden opduiken!
De bluesrock van Sign Of The Times klinkt behoorlijk rauw met brullend gitaarwerk van Nick. A Change Is Coming is een ballad uit het Bryan Adams boekje. Prima uitgevoerd maar wel erg gladjes.
Dat wordt gelukkig goed gemaakt met de broeierige bluesrock van Keep Driving met gemeen scheurend gitaarwerk. Stay is dan weer een breekbare, soulvolle ballad waarin Nick zijn gitaar flink laat vlammen.
In Soul’d Out gaat de band op de loom swingende funky Tower Of Power toer om vervolgens het album af te sluiten met Ready To Come Home, een intieme semi-akoestische ballad met prima basspel van Greg Hagger.

De veelzijdigheid van the Kendall Connection weerhoudt mij ervan om dit album als “Aanrader” te rubriceren. Dat neemt echter niet weg dat we hier te maken met een zeer aangenaam album van een aantal klasse muzikanten.

Tracklist:
01. Staring Back At Me
02. Heart Of The City
03. Hello My Old Friend
04. Breathe
05. Wood On The Fire
06. Driving Without Headlights
07. Sign Of The Times
08. A Change Is Coming
09. Keep Driving
10. Stay
11. Soul’d Out
12. Ready To Come Home

Website: The Kendall Connection