The Juke Joint Highball – She Ain’t Here: A Tribute To R.L. Burnside
Format: CD – Digital / Label: Gitcha Records
Release: 2020

 Tekst: Fons Delemarre

Sommige muziek moet ruw, energiek en ongepolijst zijn om echt te kunnen zijn. Neem nou de down-to-earth boogieblues/bluesboogie zoals Seasick Steve die vertolkt. Sinds zijn optreden in de BBC oudejaars-muziekshow Hootenanny van Jools Holland in 2006 is zijn ster gerezen en heeft zijn carrière een hoge vlucht genomen.
Vaak blijkt, ook in het geval van Seasick Steve, dat het helaas moeilijk is die drive jarenlang onverminderd overeind te houden. Gelukkig gloort er hoop aan de muzikale horizon. Naam:
The Juke Joint Highball. Album: ‘She’s Ain’t Here’, A tribute to R.L. Burnside’.
Highball, om precies te zijn:
The Naked Highball’ is overigens de naam van een cocktail.

Recept aan het einde van deze bespreking.

Met de muziek van R.L. Burnside zit je meteen bij rauwe, rammelende, lawaaierige en fors beukende blues. The Juke Joint Highball is een trio, zoals dat wel vaker gebeurt in dit genre. Soms, zoals in het geval van The Reverend Peyton’s Big Damn Band, is er overigens maar één muzikant nodig om de wildemansblues geloofwaardig neer te zetten.
Grant Sabin uit Colorado Springs is ook zo iemand. “Grant Sabin is unquestionably one of the hardest working musicians around, playing with abandon at large and small venues throughout Colorado and beyond. As a solo artist Grant has captivated audiences for years with his raw voice, intense stage presence, and one-man band approach to creating music with slide guitar, harmonica, and stomp box. As a band leader, Grant turns the volume up to 11” (Steve Hardin)
De minimalistische aanpak van Burnside wordt goed aangevoeld en op dit album vertolkt door een trio dat bestaat uit Grant Sabin (gitaar, zang, mondharmonica), Joe Johnson (gitaar) en Kevin Ott (drums).

Op het korte album staan acht nummers, die fris en energiek klinken. Alsof ze in één middagje zijn opgenomen. Dat blijkt te kloppen, want op de Facebookpagina van Sabin staat: Produced by fellow Colorado blues artist A.J. Fullerton, the album was recorded in traditional blues fashion as a collection of live single takes over the course of a 2-hour recording session. No overdubs, no autotune, and no funny business.”

Zoals R.L. Burnside dat ook ooit deed met zijn album A Ass Pocket Of Whiskey’ (1996). Van dat album hebben de nummers Goin’Down South en Snake Drive een plekje op de tribute gekregen. Zeven nummers op het tribute album zijn van de hand van Burnside. Niet geheel verwonderlijk staat er ook een nummer van John Lee Hooker (Boogie Chillen) op She Ain’t Here: A Tribute To R.L. Burnside’, een basic en eerlijk album voor liefhebbers. Nog een verwijzing? De North Mississippi All Stars van de broertjes Dickinson.

Tracklist:
01. Goin’ Down South
02. Long Haired Doney
03. Go To Jail
04. Jumper On The Line
05. See What My Buddy Done
06. Poor Black Mattie
07. Heaven Sittin’ Down
08. Snake Drive

Website: https://www.facebook.com/pg/grantsabinmusic

Recept The Naked Highball:
Meng de Naked Grouse, Thomas Henry Soda water, suikerwater, citroensap en een theelepel anijslikeur in een glas. Wat ijs erbij en: klaar!
Ingrediënten:
50 ml Naked Grouse
25 ml citroensap
15 ml suikerwater
150 ml Thomas Henry Soda water
1 theelepeltje anijslikeur Vaccari Sambuca
Bereiding:
– Vul een longdrinkglas met ijsblokjes
– Schenk de Naked Grouse, citroensap en suikerwater er overheen
– Roer dit met een stirrer of lepel rustig door elkaar
– Vul de cocktail verder met de Thomas Soda Water
– Top de cocktail af met een theelepeltje anijslikeur
– Garneer de cocktail met een zesde van een citroen en 1 steranijs of 2 kersen
– Serveer de cocktail met een rietje en een roerstaaf