Recensie: The Immediate Family – The Immediate Family

 

The Immediate Family - The Immediate Family

The Immediate Family – The Immediate Family
Format: CD / Label: Quarto Valley Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Deze studioratten weten nog steeds hoe er gerockt dient te worden!

The Immediate Family is een band, die bestaat uit een aantal zeer gelouterde studiomuzikanten, die al in de 70’s actief waren. Ik heb het dan over Danny Kortchmar (gitaar), Waddy Wachtel (gitaar), Leland Sklar (bas), Russ Kunkel (drums) en “jongeling” Steve Postell (zang, gitaar).

Deze mannen kwam je o.a. tegen op albums van James Taylor, Carole King, Crosby & Nash, Keith Richards & the X-Pensive Winos, Maria Muldaur, the Doors, Jackson Browne, Lyle Lovett, Bob Dylan, B.B. King, John Oates en David Crosby.

Hebben we hier dan te maken met een stel routineuze, ongeïnspireerde muzikanten, die een album hebben opgenomen? Nee, driewerf nee! Deze studioratten gingen de studio om met de bedoeling om te gaan rocken! En dat is ze dan ook duidelijk gelukt.

The Immediate Family

De band ontstond toen een Japans platenlabel aan Danny Kortchmar vroeg of hij een album met zijn eigen nummers voor het label wilde opnemen. Danny vroeg gelijk zijn studiomaatjes erbij en, voilà, de band was geboren. Het debuut is in drie dagen opgenomen in de studio van Jackson Browne in Los Angeles en het spelplezier spat van dit album af.

De opener Can’t Stop Progress zet gelijk de toon. Een rauw riffende rocker met snijdend hard gitaarwerk en een geluid dat klinkt als een hardere variant van het Warren Zevon geluid. Slippin’ And Slidin’ is daarna een sompigt rockende boogie met schroeiend slidegitaarwerk.

De hoekige rocker Everything That’s Broken is funky, rauw en stuwend. Het gas wordt even terug genomen in Damage, een intiem deinende, haast Fleetwood Mac-achtig nummer.

Dan volgt de volgende rauwe rocker, Divorced, met snijdend bluesy gitaarwerk. A Thing Of The Past gaat meer de kant van de gemoedelijke, Tom Petty-achtige, Americana op.

Na een schroeiend gitaarintro opent de zwaar pompende rocker Fair Warning. Een nummer met Cheap Trick trekjes.

Het is altijd goed om het Warren Zevon geluid weer terug te horen. Zo ook in de rockende Americana van Things To Do In Denver When You’re Dead. Vervolgens klinkt House Will Fall net zo broeierig als de swamprock van Creedence Clearwater Revival.

Na het sprankelende Not Made That Way is de lome rocker Time To Come Clean weer een Warren Zevon achtige rocker. Turn It Up To Ten is een schroeiende rocker met het dringende verzoek om je versterker op “oorlogssterkte” te draaien.

Tot slot volgen er nog twee bonusnummers. Johnny Strikes Up The Band is een cover van het Warren Zevon nummer en Somebody’s Baby werd samen geschreven met Jackson Browne.

Niks geen routineus geluid! Deze studioratten weten nog steeds hoe er gerockt dient te worden! Hard en rauw!

Tracklist:
01. Can’t Stop Progress
02. Slippin’ And Slidin’
03. Everything That’s Broken
04. Damage
05. Divorced
06. A Thing Of The Past
07. Fair Warning
08. Things To Do In Denver When You’re Dead
09. House Will Fall
10. Not Made That Way
11. Time To Come Clean
12. Turn It Up To Ten
13. Johnny Strikes Up The Band (bonustrack)
14. Somebody’s Baby (bonustrack)

Website: https://www.immediatefamilyband.com/