Recensie: Rodney Crowell – Triage

 

Rodney Crowell – Triage

Rodney Crowell – Triage
Format: CD – Vinyl / Label: RC 1 Records
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Een uitstekend album!

Rodney Crowell (7 augustus 1950, Houston, Texas) is een veteraan in de muziekscene. Hij is afkomstig uit een familie met een lange muzikale traditie. Als hij 11 jaar is wordt hij drummer in de band van zijn vader. Op de high school formeert hij zijn eigen band The Arbitratiors. In 1972 verhuist Crowell naar Nashville, Tennessee.

Als songwriter wordt Crowell beïnvloed door Guy Clark en Townes van Zandt. Medio jaren ’70 maakt Crowell een aantal jaren deel uit van Emmylou Harris Hot Band. In 1978 komt zijn debuutalbum ‘Ain’t Living Long Like This’ uit. Crowell ontvangt tijdens zijn carrière meerdere onderscheidingen waaronder twee Grammy Awards (in 1990 voor Best Country Song voor After all this, en in 2014 voor Best Americana Album voor zijn album ‘Old Yellow Moon’, een album met Emmylou Harris).

In juli jl. verscheen Crowell ’s nieuwe album Triage” . De opnamen voor dit (18e) album kwamen tot stand in de aanloop naar en in moeilijke omstandigheden tijdens de COVID-19 periode. De sombere thematiek is op dit album alom aanwezig.

Het openingsnummer Don’t Leave Me Now begint ingetogen met zang en akoestische gitaar. Daarna komt het orgel erbij en na ruim een minuut gaat de song over in een rechttoe rechtaan rootsrocker. Het titelnummer Triage is een midtempo bluesy song met fraai baritongitaarwerk en een flonkerende pianosolo.

In het dromerige met synthesizerklanken versierde half fluisterend gesproken gezongen Transient Global Amnesia Blues komen de Titanic, de rivier Styx en uiteenlopende figuren als Jezus en Bob Dylan voorbij. One Little Bird is een prachtig gezongen uptempo folky countryballad met mondharp.

Een van de prijsnummers is het bluesy Something Has To Change. Een strakke ritmesectie, Wurlitzer en een slepende trombonesolo van Raymond Mason. Dat Crowell een stel uitstekende musici om zich heen heeft verzameld blijkt uit de ballad Here Goes Nothing.

In I’m All About Love is het drumwerk prominent aanwezig naast de gitaarlicks en de mooie harmonieën. Ook in Girl On The Street wordt weer uitstekend geïnstrumenteerd. Samen met John Leventhal schreef Crowell Hymn #43, een akoestische spirituele song met Rosanna Cash in de backing vocals.

Het album eindigt met This Body Isn’t All There Is To Who I Am, melodieuze midtempo Americana in de beste traditie van Tom Petty. Een huilende mondharp maakt het nummer af.

Conclusie:
‘Triage’ is weer een uitstekend album van een singer-songwriter die mij nooit teleurstelt.

Tracks:
01. Don’t Leave Me Now
02. Triage
03. Transient Global Amnesia Blues
04. One Little Bird
05. Something Has To Change
06. Here Goes Nothing
07. I’m All About Love
08. Girl On The Street
09. Hymn #43
10. This Body Isn’t All There Is To Who I am

Line-up:
Rodney Crowell – zang, akoestische en bariton gitaar
Jon Estes – piano
Audley Freed, Joe Robinson, Steuart Smith – akoestische en elektrische gitaar
Jen Gunderman – accordeon, piano, Wurlitzer, synthesizer
John Jarvis – orgel, piano
Larry Klein, Craig Young, Michael Rhodes, Lex Price – bas
Dan Knobler – akoestische en elektrische gitaar, synthesizer
Rosanne Cash, Tania Hancheroff, Jakob Leventhal, Wendy Moten – backing vocals
Ruth Moody, Wendy Moten, John Paul White – harmony vocals
John Leventhal – bas, akoestische gitaar, mandoline, orgel, percussie, backing vocals
David Henry – cello
Raymond Mason – trombone
Eamon McLoughlin – bouzouki, mandoline, viool
Rory Hoffman – harmonica
Catherine Marx – piano, synthesizer
Greg Morrow – drums, percussie
Jerry Roe – drums
Jon Radford – congas
Ben Tanner – synthesizer, Wurlitzer
Kai Welch – orgel, synthesizer

Website: https://www.rodneycrowell.com/